Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Κανιέτε: Καμία παράταση, "τίτλοι τέλους" για τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019

 
Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη πέραν της μεταβατικής περιόδου που έχει οριστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου
Κούλογλου.
Ειδικότερα, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής έθιξε το ζήτημα σχετικά με τη στάση της Επιτροπής στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, καθώς και τις καθυστερήσεις που συμβαίνουν με αποτέλεσμα το νησί να απειλείται, σε περίπτωση με έγκαιρης υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, να μείνει από ρεύμα με την πάροδο της μεταβατικής λειτουργίας και κατ' επέκταση της απόσυρσης των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ.
Στην απάντησή του, ο επίτροπος αναφέρει ρητά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Προσθέτει, ακόμη, πως η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής.
Έπειτα, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, επισημαίνει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, καθώς με την υλοποίηση του έργου διασύνδεσης τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωση της μεγαλονήσου, γεγονός που ανέδειξε πρόσφατα με επιστολή του προς τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο Κύπριος ομόλογός του, καλώντας να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ναυαγήσει το έργο και να παραμείνει στο τραπέζι ως PCI.
Ακόμη, ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στην απάντησή του στην Ευρωβουλή ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και προσιτή στους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες στο PCI Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ από το πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF).
Ακολουθούν η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε.
Ερώτηση Ευρωβουλευτή
Θέμα: Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ΕΕ, αφού περιλαμβάνεται στον κατάλογο Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜoU) του Οκτωβρίου 2017, στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή της διασύνδεσης ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ έχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η Euroasia Interconnector Ltd το 39%.
Η τελευταία δεν έχει υλοποιήσει τις αρχικές δεσμεύσεις. Αμφισβητεί την απόφαση του ACER να θεωρήσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου PCI, καθώς και την εμπλοκή της ελληνικής αρμόδιας αρχής, και παρά τη μειοψηφική της συμμετοχή επιδιώκει αποφασιστικό έλεγχο επί του έργου.
Η ΑΔΜΗΕ διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η Euroasia Interconnector αντιπρότεινε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 24 000 ευρώ! Κατόπιν προτροπής της Επιτροπής εμφανίστηκε η εταιρεία Elia σε ρόλο «διευκολυντή», αν και η θυγατρική της, Elia Grid International, εμφανίζεται ως τεχνικός σύμβουλος της Euroasia Interconnector.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.
Γιατί επιμένει να προωθεί την Euroasia Interconnector; Έχει διερευνήσει τη μετοχική της σύνθεση;
2.
Πώς συνάδουν οι χειρισμοί της — που έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις — με την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος εφοδιασμού της Κρήτης;
3.
Θα δώσει παράταση λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου του 2019;
Απάντηση του κ. Arias Cañete εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
1. Η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τον κανονισμό ΔΕΔ-Ε αριθ. 347/2013 που διέπει την εφαρμογή των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ). Το ΕΚΕ παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο και θέτει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Το έργο προτάθηκε ως ΕΚΕ από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία, επομένως, ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου. Ο φορέας υλοποίησης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της διαδικασίας για τα ΕΚΕ και, μέχρι στιγμής, το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» με 16 εκατ. ευρώ για μελέτες.
2. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού για την Κρήτη, καθώς και της ενεργειακής απομόνωσης για την Κύπρο. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου ως ΕΚΕ, και ιδίως του τμήματος Ελλάδα-Κρήτη, και να εξασφαλιστεί ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και προσιτή για τους πολίτες.
3. Σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου