Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις της σκοπιανής εταιρίας που εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ η δημόσια επιχείρηση. Σε ζημίες γύρισε το 2017 η EDS από κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ το 2016. Στα 88,3 εκατ. ευρώ τα έσοδα.
Ζημιογόνος εμφανίζεται ο ισολογισμός της σκοπιανής εταιρίας εμπορίας και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας EDS, που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ έναντι 4,8
εκατ. ευρώ.
Η EDS, που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ,σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο κεντρικό μητρώο επιχειρήσεων των Σκοπίων, το 2017 εμφάνισε ζημίες ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, αν και τις δύο προηγούμενες χρονιές 2015 και 2016 είχε κέρδη 1 και 1,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Τα έσοδά της για το περασμένο έτος είναι στα 88,3 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες της στα 93,7 εκατ. ευρώ. Αυξημένο εμφανίζεται επίσης και το σύνολο των υποχρεώσεών της, για την ακρίβεια πέρυσι ήταν στα 18,7 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. ευρώ το 2016 και 10,8 εκατ. ευρώ το 2015.
Σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις που είναι αναρτημένες στο κεντρικό μητρώο επιχειρήσεων των Σκοπίων, η EDS είχε αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ, όταν το 2016 ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία, με βάση τα έσοδά της, έχει μερίδιο 11,2% στην αγορά της γειτονικής χώρας, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο δείκτη ημερών πληρωμής των υποχρεώσεων. Για την ακρίβεια, οι πληρωμές της EDS γίνονται σε διάστημα 73 ημερών, όταν ο μέσος χρόνος στην αγορά είναι στις 90. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο είσπραξης απαιτήσεων, όπου για την εταιρία είναι στις 65 μέρες και για την αγορά στις 77 ημέρες.
Πάντως, πηγές της ΔEH σημείωναν πρόσφατα, όταν είχε ανακύψει ξανά θόρυβος για την εξαγορά της EDS, πως οι αποτιμήσεις που είχε λάβει από εξειδικευμένο σύμβουλο έδειχναν υψηλότερο τίμημα για την απόκτησή της.
ΝΔ: Με ποια κριτήρια εξαγοράστηκε η σκοπιανή εταιρία ηλεκτρισμού;
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου