Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΔΕΗ: Μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες

ΔΕΗ: Μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες
Καθυστερήσεις σημειώνονται στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας των δύο μονάδων σε Μελίτη Φλώρινας και Μεγαλόπολη Αρκαδίας
  δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο. Αυτή η εξέλιξη υποχρέωσε τη διοίκηση της ΔΕΗ να συγκαλέσει για την ερχόμενη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019 το διοικητικό συμβούλιο ενώ είχε προαναγγελθεί ότι θα συνεδρίαζε χθές Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.
Προφανώς και καταβάλλεται προσπάθεια από τα στελέχη της διοίκησης να τοποθετήσουν όρους στο κείμενο της σύμβασης που θα είναι ελκυστικοί για τους υποψήφιους επενδυτές. 
Το ζητούμενο είναι ότι όπως εξελίσσεται ο διαγωνισμός όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αποτελέσματα θα περιμένουμε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. 
Πάντως, παράγοντες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας υποστηρίζουν πως «το SPA για την ώρα δεν περιλαμβάνει θεαματικές αλλαγές. Και με δεδομένο το αντίξοο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τον άνθρακα το εγχείρημα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σημείο», συμπληρώνουν.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ισχυρές αβεβαιότητες παραμένουν στο πλαίσιο της πώλησης των μονάδων, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να τις αποσαφηνίσουν.
Ακόμη και η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας για την τιμή των 16,5 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2020 – 2024, σύμφωνα με τους παράγοντες, δεν έχει αναρτηθεί μέχρι στιγμής στο VDR. Έτσι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της και να αξιολογήσουν αν τους συμφέρει.  
Η στάση των υποψηφίων επενδυτών, όπως το να συνεχίσουν στη διαγωνιστική διαδικασία ή να αποχωρήσουν θα καθοριστεί από το τι θα περιλαμβάνεται στο SPA. Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού ζημιών και κερδών, αλλά κάποιοι τουλάχιστον εκ των διεκδικητών έχουν ζητήσει να υπάρχουν άλλου τύπου ρήτρες που να δημιουργούν κάποια σχετική ασφάλεια στον μελλοντικό αγοραστή.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου