Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Συνεπείς μεν, ασυνεπείς δε...


Από το Στέλιο Ψωμά έλαβα το εξής σχόλιο, σχετικά με την «πανηγυρική» ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη διείσδυση των ΑΠΕ: «Σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΝ αναφέρει πως η χώρα μας αποδεικνύεται συνεπής με τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στα τέλη του 2017 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία), οι ΑΠΕ κάλυπταν το 24,48% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (και το 16,95% της συνολικής ακαθάριστης ενέργειας έναντι κοινοτικού στόχου 18% και αντίστοιχου εθνικού 20%). Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει κοινοτικός στόχος ανά χώρα ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή.


Μόνο που εκτός από τις κοινοτικές δεσμεύσεις υπάρχουν και οι εθνικές. Το 2010, η ελληνική Πολιτεία έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ως το 2020 (αρθ. 1, Ν.3851/2010). Στα τέλη του 2017, είχαμε πετύχει μόλις το 61,2% του εθνικού στόχου για την ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ.

Τώρα που το κόστος παραγωγής των ΑΠΕ έχει πέσει σε τιμές κάτω της ΟΤΣ, μήπως ήρθε η ώρα να άρουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις απλοποιώντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες, μπας και πλησιάσουμε λίγο περισσότερο στο ευκταίο;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου