Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΡΑΕ: Στα σκαριά παρέμβαση και για τις ρήτρες στα συμβόλαια προμηθευτών ρεύματος – Πριν το Πάσχα σε διαβούλευση τα σταθερά τιμολόγια

 
Παρέμβαση και στις ρήτρες που περιλαμβάνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στα συμβόλαια με τους καταναλωτές ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή αναμένεται να υποχρεώσει
τις εταιρίες παροχής ρεύματος που θέλουν να επιβάλλουν ρήτρες, π.χ. διοξειδίου του άνθρακα, Οριακής Τιμής Συστήματος να αποσαφηνίζουν και να εξηγούν με κατανοητό τρόπο τις προαναφερόμενες έννοιες. Όπως επίσης να ορίζουν εύρος τιμών πέρα από τις οποίες θα ενεργοποιούνται οι ρήτρες αλλά και παραδείγματα.
Σκοπός των παρεμβάσεων αυτών είναι η διαφάνεια και ιδίως στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής επιλέγει τιμολόγιο με ρίσκο.
Στη διάρκεια του «Power and Gas Supply Forum» που διοργάνωσε το energypress, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής είχε προϊδεάσει σχετικώς: «Η διατήρηση, παράλληλα, των µεταβαλλόµενων τιµολογίων µε ρήτρες προσαυξήσεων θα είναι δυνατή για τους χρήστες που επιθυµούν την ανάληψη του σχετικού ρίσκου, ωστόσο, θα θεσπιστούν πρόσθετες υποχρεώσεις των προµηθευτών που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια των χρεώσεων, την κατανόηση από τους καταναλωτές των επιπτώσεων των ρητρών και την επαληθευσιµότητα των λογαριασµών».
Η ΡΑΕ επίσης ετοιμάζει αυτήν την περίοδο και την πρόταση της για την υποχρεωτική εφαρμογή από τους προμηθευτές πέραν των μεταβαλλόμενων και των σταθερών τιμολογίων. Ο κ. Μπουλαξής είχε σημειώσει για αυτήν την πρωτοβουλία: «Η Αρχή, έχοντας γίνει αποδέκτης συστηµατικά σοβαρών παραπόνων και καταγγελιών, κυρίως οικιακών καταναλωτών σχετικά µε τους λογαριασµούς ρεύµατος, συζητά την εισαγωγή σταθερών τιµολογίων στην παρούσα φάση, τα οποία θα προσφέρονται υποχρεωτικά από κάθε προµηθευτή για κάθε κατηγορία καταναλωτών που εξυπηρετεί, τουλάχιστον σε µικρούς καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση».
Οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να βγουν σε δημόσια διαβούλευση πριν το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να θεσπιστούν.
Εξάλλου, ως γνωστόν η ΡΑΕ προχωρά και στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με σκοπό τα νοικοκυριά να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προμηθευτών.
Σχετική αναγγελία έκανε ο πρόεδρος της Αρχής πάλι από το Forum του energypress: «Περαιτέρω, η Αρχή δηµιουργεί ανεξάρτητο Εργαλείο Σύγκρισης Τιµών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στον τοµέα της λιανικής, δηλαδή µιας Διαδικτυακής Εφαρµογής ειδικού σκοπού, για την παρακολούθηση και σύγκριση τιµών και προϊόντων των λιανικών ενεργειακών αγορών ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου, µε στόχο την ενδυνάµωση της ικανότητας του καταναλωτή να συγκρίνει τιµές και να προβαίνει στην επιλογή της πιο συµφέρουσας για αυτόν».
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου