Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Εν μέσω αντιδράσεων για πιθανές περικοπές, η ΔΕΗ προσλαμβάνει γιατρούς εργασίας για τις μονάδες

Εν μέσω συνεχιζόμενων και εντεινόμενων διαμαρτυριών από την πλευρά των εργαζομένων για τους όρους δουλειάς και τους κινδύνους που αυτοί ενέχουν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ, η επιχείρηση προχωρά στην πρόσληψη ιατρικού
προσωπικού.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα προσλάβει 21 γιατρούς για 1 χρόνο και 2 γιατρούς για 8 μήνες (και στις δυο περιπτώσεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου), για την παροχή υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας προς τις μονάδες του ομίλου ΔΕΗ.
Με τις προσλήψεις αυτές αναμένεται να καλυφθούν κενά που υπάρχουν εδώ και μήνες (π.χ. στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου εδώ σχεδόν ένα τρίμηνο, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας), σε συνθήκες που η παρουσία του είναι επιβεβλημένη, όπως έχει γράψει πρόσφατα το energypress.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στα αυτιά των εργαζομένων έχουν φτάσει πληροφορίες ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει συγχωνεύσεις ιατρείων και καρατομήσεις βαρδιών, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει αναστάτωση και οι εργαζόμενοι να προειδοποιούν τη διοίκηση ότι σχεδιάζουν να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τέτοια σενάρια.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την σχετική προκήρυξη της ΔΕΗ έληξε την Παρασκευή και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα και η τοποθέτηση των γιατρών στις μονάδες, προκειμένου άμεσα να αναλάβουν υπηρεσία.
Προειδοποιητική επιστολή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Χαρακτηριστική για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων είναι η επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στη Διευθύντρια Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της ΔΕΗ κα. Μαρία Τολάκη.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Θέμα: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας
Κυρία Διευθύντρια
Την πορεία και τις θέσεις του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τις γνωρίζεται πολύ καλύτερα από τον καθένα και ως εκ τούτου θα σας είναι οικεία η πάγια και απαράβατη θέση του σωματείου μας ότι: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.
Πληροφορίες που θέλουν να «συγχωνεύονται» ιατρεία και να «καρατομούνται» βάρδιες, όχι απλά μας βρίσκουν αντίθετους αλλά εγείρουν κόκκινο πανί και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε τα πάντα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα όσα διακυβεύονται με τα εν λόγω σενάρια.
Με τα ατυχήματα να βρίσκονται (κάθε στιγμή) προ των πυλών, με τις ανάγκες στους χώρους εργασίες να είναι αυξημένες και με το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των εργαζόμενων να έχουν ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους χώρους εργασίας να είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ, σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο αποτρέποντας κάθε είδους ρίσκο και κίνδυνο στον οποίο θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι συνάδελφοι.
Σε ότι, δε, έχει να κάνει με το ζήτημα συνέχισης της 8ωρης εργασίας πέραν αυτής, όποιος διανοηθεί να κάνει οποιαδήποτε σκέψη επί τούτου, όχι μόνο εμάς θα βρει απέναντι του αλλά θα βρει και τον Νόμο και όλα όσα αυτός προβλέπει σχετικώς».
Το έργο που αναλαμβάνει ο γιατρός εργασίας
Η σταδιακή υλοποίηση του έργου που ανατίθεται στον Ιατρό και αφορά στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από ιατρικής πλευράς στους εργασιακούς χώρους του Ομίλου ΔΕΗ, περιγράφεται παρακάτω ως εξής:
1. Σύνταξη έκθεσης με αναλυτική απεικόνιση του αναγκαίου σχεδιασμού, προγραμματισμού και τροποποίησης της παραγωγικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
2. Εκτίμηση των αποτελεσμάτων του περιβαλλοντικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας και κατάρτιση σχετικού πορίσματος.
3. Οργάνωση και επίβλεψη της υπηρεσίας παροχής Πρώτων Βοηθειών.
4. Καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των εργαζομένων.
5. Παραπομπή των εργαζομένων σε Ιατρικό Προληπτικό Έλεγχο.
6. Συντονισμό της εφαρμογής «Ιπποκράτης» σε σχέση με τα αποτελέσματα του Ιατρικού Προληπτικού Ελέγχου.
7. Αναγραφή στο βιβλίο «Παρατηρήσεων & Υποδείξεων» που προβλέπει ο Ν. 3850/10.
8. Κατάρτιση :
8.1 Ατομικών Φακέλων Υγείας.
8.2 Βιβλιαρίων Επαγγελματικού Κινδύνου.
8.3 Βεβαιώσεων καταλληλότητας για εργασία.
8.4 Έκθεσης με παροχή συμβουλών και υποδείξεων για τα θέματα υγείας στο χώρο εργασίας.
9. Αποστολή ετήσιου απολογιστικού δελτίου Ι.Ε.
Το απολογιστικό δελτίο πληροφοριών για την υγεία των εργαζομένων ανά υπηρεσιακή μονάδα που καλούνται να συμπληρώσουν οι γιατροί της ΔΕΗ μπορείτε να το δείτε εδώ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου