Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Βαλκανικές ανακατατάξεις στον ενεργειακό τομέα

 
Τη περαιτέρω διασύνδεση των αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία, εξυπηρετούν τα τρία ενεργειακά έργα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια. Ο λόγος για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, τον αγωγό φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης Σκοπίων αλλά και την επαναλειτουργία του
πετρελαιαγωγού ΟΚΤΑ. 
Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών έργων είναι ότι ανοίγουν ενεργειακούς διαδρόμους προς βορά και προς τα Δ. Βαλκάνια, οι οποίοι παρέμεναν ουσιαστικά κλειστοί τα τελευταία χρόνια. 
Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές υπερύψηλης τάσης 400KV που συνδέουν Ελλάδα και Β. Μακεδονία. Από πέρυσι το Μάρτιο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ενίσχυση και αναβάθμιση των διασυνδέσεων με αύξηση της μεταφορικής ικανότητας που θα επιτρέψει να εξαλειφθούν οι συμφορήσεις στα δίκτυα, να αυξηθεί το διασυνοριακό εμπόριο και να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι σχετικές μελέτες του ΑΔΜΗΕ με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για τον αγωγό φυσικού αερίου που αποτελεί και το βασικότερο έργο ενεργειακής υποδομής αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας αερίου MER. Η σημασία του έργου είναι μεγάλη καθώς σήμερα στα Σκόπια φτάνει αέριο μόνο μέσω Βουλγαρίας και μοναδικός προμηθευτής της χώρας είναι η ρωσική Gazprom. Με την κατασκευή του νέου αγωγού, τα Σκόπια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ακόμη ενεργειακή πηγή.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη διασύνδεση με την Ελλάδα, η Β. Μακεδονία επιδιώκει να διασυνδέσει το δίκτυο αερίου της με το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, εξέλιξη που θα ανοίξει τον ενεργειακό διάδρομο προς βορά και για την Ελλάδα. Πάντως για τον αγωγό Ν. Μεσημβρία Σκόπια, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το λεγόμενο market test, οι κανόνες για το οποίο θα πρέπει να καθοριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 
Τέλος για τον πετρελαιαγωγό ΟΚΤΑ, ο οποίος εμφανίζει ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, εκτιμάται ότι εντός του έτους αναμένεται να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία του, με στόχο την τροφοδοσία προϊόντων πετρελαίου όχι μόνο προς τη γειτονική χώρα αλλά και ακόμη βορειότερα προς Σερβία Κόσοβο αλλά και ανατολικά προς τη Βουλγαρία. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο υπουργικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, ο οποίος ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλγαρία για επαφές με τη ομόλογο του  Τ. Πέτκοβα, με βασικό θέμα στην ατζέντα τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Υπενθυμίζεται ότι  την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας Ρουμανίας Βουλγαρίας και Σερβίας, με έμφαση και στον τομέα της ενέργειας. 
Μετά την επίσκεψη στη Βουλγαρία, ο κ. Σταθάκης προγραμματίζεται να επιστρέψει στα Σκόπια όπου θα έχει εκ νέου επαφές με επίκεντρο τα τρία ενεργειακά project γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. 

 Χ. Φλουδόπουλος
(capital.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου