Τόσο η ετήσια έκθεση της ΔΕΗ, όσο και ο ορκωτός ελεγκτής ΕΥ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν ρητή αναφορά σε ουσιώδη αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Στην επισήμανσή του ο ορκωτός κάνει αναφορά στη μείωση των πωλήσεων, τις υψηλές ζημιές και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν
σημαντικά τις απαιτήσεις της εταιρείας και υπογραμμίζει υποδηλώνεται η ύπαρξη ρίσκου για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ. Η προσεκτική διατύπωση του ορκωτού δεν κάνει λόγο για κίνδυνο χρεoκοπίας. Το αντίθετο, αφού ο ορκωτός παραπέμπει στις καταστάσεις όπου αναλύονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία της εταιρείας για το επόμενο 12μηνο. Ωστόσο σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζει η ΔΕΗ, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Εντούτοις δεν παύει η επισήμανση της ΕΥ να είναι εξαιρετικά σημαντική:
“Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 3,1 των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία επισημαίνεται ότι η Εταιρεία και ο Όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων , ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά € 949 εκ. και €708 εκ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους , αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται στη σημείωση 3,1 υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό”.
Στις καταστάσεις της ΔΕΗ υπάρχει αντίστοιχη αναφορά όπου τονίζεται ότι η βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας είναι ορθή, αφού έχουν εξασφαλιστεί δανειακά κεφάλαια και έχουν υπάρξει σημαντικές πηγές ρευστότητας (προπληρωμή κατανάλωσης Δημοσίου, μείωση έκπτωσης κλπ).
Ωστόσο και η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει:
“Η εκτίμηση για συνέχιση ύπαρξης βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπερβαίνουν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις και η συνέχιση μειωμένων ταμειακών ροών από τη λειτουργία αφήνει λόγω της μη ύπαρξης μηχανισμών ανάκτησης κόστους, εκτεθειμένο τον όμιλο και την εταιρεία σε πιθανές σημαντικές αυξήσεις των διεθνών τιμών εκπομπών αερίων CO2 ή και ΟΤΣ κίνδυνοι οι οποίοι αν επέλθουν θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Τα ανωτέρω δεδομένα υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία πρέπει να αρθεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων το συντομότερο”.
Τονίζεται τέλος ότι χθες τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων βρίσκονταν σε νέο υψηλό στα 27,38 ευρώ ο τόνος ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ξεπέρασαν το φράγμα των 28 ευρώ στα 28,26 ευρώ ο τόνος.
Σε επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να βρείτε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2018 - 31 Δεκεμβρίου 2018.
Συνοδευτικά αρχεία
Χρήστος Στεφάνου
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου