Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ώρα αποφάσεων: Επί ξυρού ακμής ολόκληρη η λιανική του ρεύματος - Τα τιμολόγια δεν αντιστοιχούν στην αύξηση του κόστους και στις πολύ υψηλές τιμές χονδρικής


Τα αποτελέσματα των χθεσινών ΝΟΜΕ έφεραν τιμές πάνω από κάθε προσδοκία και καταγράφηκε ιστορικό υψηλό για τις δημοπρασίες με την τιμή των 58,65 ευρώ/MWh. Κάποιες πηγές της αγοράς μιλούν για τιμές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο την αγορά, αφού χωρίς αλλαγή στα ισχύοντα τιμολόγια, οι τιμές των ΝΟΜΕ (μαζί με τις επιπλέον χρεώσεις που ισχύουν ή είναι καθ᾽ οδόν όπως τα ΑΔΙ) είναι πάνω από την τιμή πώλησης της ενέργειας στη
λιανική για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών πχ στη Μέση Τάση και όχι μόνο. 
Την ίδια στιγμή, το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο τους εναλλακτικούς προμηθευτές αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία όπως έχει παραδεχθεί και η ίδια η διοίκησή της πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί όρθια αν δεν προσαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική. Μια πρώτη γεύση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ΔΕΗ γράφει ζημιές και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όσο τα τιμολόγια ρεύματος παραμένουν καθηλωμένα, κατά κύριο λόγο, με κυβερνητική απόφαση. 
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες προμήθειας καλούνται να δουλέψουν με οριακά περιθώρια για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε ακόμη διαθέτουν την κάβα της ενέργειας από προηγούμενες δημοπρασίες σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο όσο θα βγαίνουν από το καλάθι τους οι προηγούμενες ποσότητες και θα αυξάνονται οι ποσότητες που έχουν αγοραστεί στα ΝΟΜΕ ακριβότερα, είναι σαφές ότι θα περιορίζονται τα περιθώρια βιώσιμης λειτουργίας. Πολύ περισσότερο ενόψει και της χρέωσης των ΑΔΙ που θα έρθει το αργότερο από τις αρχές του 2020 και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κόστη που θα κληθούν να επωμιστούν. 
Το περιβάλλον
Πως όμως διαμορφώνεται το περιβάλλον της αγοράς πιο συγκεκριμένα; 
Χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έκλεισαν στα 27,56 ευρώ ο τόνος που συνιστά υψηλό ετών για το χρηματιστήριο των ρύπων. Η τάση είναι ισχυρά ανοδική καθώς εκτός από τα spot συμβόλαια καταγράφεται ισχυρή ζήτηση και για τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, όπως δείχνει και η υψηλότερη τιμή που χθες διαμορφώθηκε στα 28,29 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια στιγμή η Οριακή τιμή του Συστήματος, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια ήπια περίοδο από πλευράς ζήτησης, κάνει κούρσα. Την εβδομάδα που διανύουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς η ΟΤΣ διαμορφώνεται σήμερα στα 65,4 ευρώ/MWh, χθες ήταν στα 71,342 ευρώ/MWh, την Τρίτη στα 66,906 ευρώ/MWh και τη Δευτέρα στα 68,706 ευρώ/MWh. 
Δηλαδή η μέση ΟΤΣ της εβδομάδας βρίσκεται λίγο πάνω από τα 68 ευρώ/MWh, όταν το Φεβρουάριου που ήταν ένας μήνας με υψηλή ζήτηση λόγω του κρύου χειμώνα η μέση τιμή ήταν στα 69 ευρώ/MWh. Ενόψει του καλοκαιριού και της αύξησης της ζήτησης, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.
Και βέβαια η ελληνική ΟΤΣ δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά υπάρχει μια γενικότερη τάση ανόδου και στις περιφερειακές αγορές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες για φθηνότερες εισαγωγές. 
Κλίμα ανησυχίας
Σε αυτό το περιβάλλον κάποιες εταιρείες, που υποστηρίζονται από ισχυρούς ομίλους, πιθανόν να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την παραμονή τους στο χώρο, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για κάποιες από τις μικρότερες εταιρείες. Και υπό το πρίσμα αυτό, ήδη διατυπώνονται ανησυχίες ότι θα έχουμε νέο κύμα εξελίξεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και η αβεβαιότητα για το μετά ΝΟΜΕ σχήμα, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς, από το φθινόπωρο. 
ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου