Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Πως θα λειτουργεί το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ για τη λιανική αγορά ενέργειας



Τα εργαλεία σύγκρισης τιμών μπορούν να ενισχύσουν τη διαφάνεια στην συναλλαγή των καταναλωτών με τους συμμετέχοντες στη λιανική αγορά ενέργειας για να βρουν τις καλύτερες προσφορές που ταιριάζουν στο προφίλ τους, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ.


Μάλιστα, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές, τα ενεργειακά εργαλεία σύγκρισης τιμών ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, και είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΡΑΕ ανέπτυξε ένα τέτοιο εργαλείο και εξέδωσε το σχετικό «Κανονισμό Λειτουργίας του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών στον Τομέα της Λιανικής Αγοράς Ενέργειας».

Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ σχεδιάστηκε ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Στον σχετικό Κανονισμό, περιγράφονται οι διαδικασίες λειτουργίας του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών, η αποτύπωση των ρόλων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, κάθε υπόχρεος προμηθευτής οφείλει να εισάγει όλες τις ανακοινώσεις που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών στο σύστημα του Παρατηρητηρίου σε μορφή αρχείων PDF, οι οποίες και θα συνοδεύονται από τον διαδικτυακό σύνδεσμο του ιστότοπου του προμηθευτή όπου ευδιάκριτα είναι αναρτημένη η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ο Υπόχρεος Προμηθευτής, μέσω του Συστήματος οφείλει να δηλώνει
Τυχόν παύση ισχύος υφιστάμενων ανακοινώσεων κάποιου προμηθευτή οφείλει να δηλώνεται στο εργαλείο.

Επίσης, κάθε υπόχρεος προμηθευτής οφείλει να εισάγει και να ενημερώνει τα δημόσια δεδομένα στο Αποθετήριο, ώστε να αποτυπώνονται οι τιμοκατάλογοι των διαθέσιμων προϊόντων, όπως ισχύουν.
Συγκεκριμένα, οφείλει να εισάγει/ενημερώνει το Αποθετήριο με τα Δημόσια Δεδομένα την ημέρα της εμπορικής διάθεσης νέου προϊόντος ή της μεταβολής υφιστάμενου προϊόντος στους τιμοκαταλόγους του. Ειδικά, δε, για τους προμηθευτές φυσικού αερίου, μέχρι την τελευταία μέρα του κάθε μήνα, ο προμηθευτής οφείλει να εισάγει στο Αποθετήριο την τιμή για το μήνα αυτό, η οποία θα χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του εργαλείου τον επόμενο μήνα.

Η ΡΑΕ θα παρακολουθεί και θα ελέγχει σταθερά τη λειτουργία του εργαλείου σύγκρισης τιμών και σε περίπτωση διαπίστωσης πλημμελούς ενημέρωσης του Παρατηρητηρίου ή/και του Αποθετηρίου από κάποιο προμηθευτή, η ΡΑΕ θα του αποστέλλει τις διορθώσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει.

Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων του, η ΡΑΕ δύναται αιτιολογημένα να αποκλείσει προσωρινά κάποιο προμηθευτή από το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, να δημοσιεύσει την επιβολή του μέτρου αποκλεισμού, καθώς και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου