Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Εξώδικα και αγωγές του ΑΔΜΗΕ για τα χρέη που έχει η ΔΕΗ – Ζητάει οφειλές και τόκους υπερημερίας



Ακριβά θα πληρώσει η ΔΕΗ τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει προς τον ΑΔΜΗΕ, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τη συμμετοχή της στην χονδρεμπορική αγορά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης που ανακοινώθηκαν χθες, η ΔΕΗ έχει σχηματίσει, στη χρήση του 2018, πρόσθετη πρόβλεψη ύψους
€109,5 εκατ. για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τη διεκδίκηση των τόκων ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει σε εξώδικο για το ποσό των 78,7 εκατ. ευρώ και σε αγωγές για το ποσό των 30,8 εκατ. ευρώ.
Στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, οι προβλέψεις για εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά διαμορφώθηκαν σε € 114,3 εκατ. έναντι € 50,3 εκατ., πέρυσι, λόγω ακριβώς του σχηματισμού πρόβλεψης ύψους € 109,5 εκατ. για τόκους υπερημερίας προς ΑΔΜΗΕ.
Από που προέρχονται αυτές οι απαιτήσεις του ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ; Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε συναλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εισπράττει από τους λογαριασμούς του ρεύματος διάφορες χρεώσεις που αφορούν στα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά πληρώνονται στον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ. Κάποια ποσά ο ΑΔΜΗΕ με τη σειρά του τα καταβάλει στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Τα χρέη που έχει η ΔΕΗ προς τους Διαχειριστές δημιουργούν ντόμινο, καθώς οι Διαχειριστές με τη σειρά τους χρωστάνε στους υπόλοιπους συντελεστές της αγοράς. Είναι για παράδειγμα πολλές οι φορές που οι ανεξάρτητοι παραγωγοί των θερμικών μονάδων έχουν διαμαρτυρηθεί για τα υπέρογκα χρέη που έχει ο ΑΔΜΗΕ απέναντί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ χρωστάει σήμερα στους παραγωγούς οφειλές από το καλοκαίρι του 2018.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου