Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Αλλαγές στους κώδικες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν οι δήμαρχοι της Δυτ. Μακεδονίας – Ραντεβού σήμερα με ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ

Αλλαγές στους κώδικες που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα ζητήσουν σήμερα από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ οι δήμαρχοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Το πρόβλημα που παρακίνησε την παρέμβαση των τριών
δημάρχων αφορά τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο τον προηγούμενο μήνα, όταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου τέθηκε εκτός λειτουργίας τρεις φορές, κάτι που προκάλεσε διακοπή της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου.
Η διακοπή της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης δεν προήλθε από κάποια τεχνική βλάβη στον ΑΗΣ, αλλά από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι λιγνιτικές μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση δεν εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Έτσι, όταν υπάρχει χαμηλή ζήτηση, με βάση τους κανόνες της αγοράς, προτάσσονται άλλες μονάδες, στη βάση του κόστους, ενώ οι μονάδες που τροφοδοτούν τις τηλεθερμάνσεις δεν προτάσσονται ούτε έναντι των υπόλοιπων θερμικών μονάδων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων εξαρτάται άμεσα από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, αφού στη βάση της τελευταίας κατανέμονται οι μονάδες που εντάσσονται στο σύστημα την κάθε ώρα. Αν οι μονάδες που τροφοδοτούν τις τηλεθερμάνσεις δεν εντάσσονται, καθώς η αγορά δίνει την εκάστοτε δεδομένη ώρα προσφορότερη οικονομικά εναλλακτική, οι τηλεθερμάνσεις δε λειτουργούν.
Το ζήτημα έχει επανειλημμένως τεθεί και από τη ΔΕΤΕΠΑ στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια λύση.
Έτσι, οι δήμαρχοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου έχουν κανονίσει για σήμερα  συνάντηση με τον Ν. Μπουλαξή, πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξή και τον Μ. Μανουσάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, επιδιώκοντας να θέσουν εκ νέου το πρόβλημα, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια εξεύρεσης μιας συμφέρουσας λύσης, που να συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το αίτημα που θα θέσουν οι τρεις δήμαρχοι στους φορείς είναι να αλλάξει ο κώδικας αγοράς στην κατεύθυνση να δίνεται προτεραιότητα ένταξης στις λιγνιτικές μονάδες που τροφοδοτούν τηλεθερμάνσεις έναντι των υπολοίπων θερμικών μονάδων.
Σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση, οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στο μέλλον.
Η περίπτωση του Αμυνταίου διαφοροποιείται, καθώς, όπως έγραψετο energypress, από το Μάρτιο του 2020 αναμένεται να λειτουργήσουν οι μονάδες μικτής καύσης λιγνίτη-πέλετ 30MW που κατασκευάζει η ΔΕΤΕΠΑ.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου