Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Σε Συμπληγάδες η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών – Οι παράγοντες που θα κρίνουν το διαγωνισμό

Σε Συμπληγάδες η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών – Οι παράγοντες που θα κρίνουν το διαγωνισμό 
Ο υπουργός Ενέργειας δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του λιγνιτορυχείου, ενώ η ΔΕΗ θεωρεί ως δεδομένη την τιμή των 18 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη
Με το ζήτημα του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας να έχει αναδειχθεί στο μείζον ζήτημα του διαγωνισμού της ΔΕΗ για
την πώληση της μονάδας της Μελίτης και το ενδιαφέρον για τη Μεγαλόπολη να είναι μάλλον περιορισμένο, εξελίσσεται η δεύτερη προσπάθεια της αποεπένδυσης.
Οι υποψήφιοι επενδυτές συζητούν μεταξύ τους για τη διαμόρφωση συμμαχιών, αν και από πολλές τις πλευρές εκφράζεται δυσφορία για τα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν προβλεφθεί.
Όπως έγραψε προ ημερών το World Energy News, η ΔΕΗ έχει καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές έως τις 19 Απριλίου να την ενημερώσουν για τα σχήματα με τα οποία προτίθενται να κατέβουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η ημερομηνία αυτή δεν θα τηρηθεί καθώς τα δεδομένα αλλάζουν, αποθαρρύνοντας κάποιους από τους υποψηφίους.  
Όπως δήλωσε χθες (9/4) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, έχει αποκλειστεί οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση για υιοθέτηση μηχανισμού διαμοιρασμού του ρίσκου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης έγκρισης των λιγνιτικών ΑΔΙ από την Κομισιόν.
Σε ότι αφορά το μηχανισμό διαμοιρασμού ρίσκου, όπως έγραψε το World Energy News (5/4) στην Επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων και συζητήθηκε στο EuroWorking Group αναφέρεται σαφώς ότι «συμφωνήθηκε να μη συμπεριληφθεί μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου στις συμφωνίες αγοραπωλησίας (SPA), αλλά μπορούν να συζητηθούν άλλοι όροι με τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».
Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει απομακρύνει ήδη από το διαγωνισμό του Τσέχους της Seven Energy, με την ΤΕΡΝΑ που στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε κατέβει σε συνεργασία μαζί τους, να αναζητεί νέες συμμαχίες.

Βέβαιος για λύση στο θέμα της Αχλάδας ο Σταθάκης

Σε ότι αφορά το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, ενώ η ΔΕΗ στο management presentation των μονάδων που ανέβασε στο virtual data room την περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου, θεωρεί ως δεδομένη την τιμή των 18 ευρώ ανά τόνο που διαπραγματεύεται με τους διαχειριστές του ορυχείου και δηλώνει ότι αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 10 εκατ. ευρώ ετησίως σε ότι αφορά το κόστος καυσίμου της μονάδας.
Συγκριμένα σύμφωνα με τη ΔΕΗ η τιμή του λιγνίτη για τη Μελίτη το 2018 ήταν 22,1 ευρώ/τόνο, η τρέχουσα τιμή είναι 24,8 ευρώ ανά τόνο ενώ χαρακτηρίζεται ως απόλυτα εφικτή τιμή από την Αχλάδα περίπου 18 ευρώ/τόνο από το 2019 και μετά λόγω της χαμηλότερης αναμενόμενης αναλογίας απογύμνωσης του ορυχείου.
Πάντως από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών σημειώνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις τόσο σε ότι αφορά την τιμή αλλά κυρίως σε σχέση με τις ποσότητες του λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα ώστε να παράγει άνω των 2.000 TWh ετησίως και να είναι βιώσιμη. 

Οφέλη και επιφυλάξεις

Στο ίδιο κείμενο η ΔΕΗ προβλέπει ότι τα λιγνιτικά ΑΔΙ θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αγοραστές αμοιβή της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις πωλούμενες μονάδες, ενώ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας συνταξιοδότησης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους περίπου 21 εκατ. ευρώ. ανά έτος και για τις τρεις μονάδες.
Επίσης η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η εισαγωγή του Μοντέλου Στόχου, που θα επιτρέψει στις μονάδες να αυξήσουν τη διαθεσιμότητά τους μέσω διμερών και μακροχρόνιων μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Ωστόσο και εδώ οι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς παραμένει ασαφές το πότε θα λειτουργήσει πραγματικά η αγορά των διμερών συμβολαίων.
Εξάλλου στο management presentation της ΔΕΗ γίνεται έμμεση αναφορά στην μονάδα του Αμυνταίου χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, αφού σημειώνεται ότι εντός δυο ετών θα παροπλιστούν παλαιά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΔΕΗ το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής για τη Μελίτη θα είναι για το 2019 64,6 ευρώ/ MWh, για το 2020 63,9 ευρώ/ MWh και για το 2021 περί τα 66,1 ευρώ/ MWh.
Όσο δε για τη Μεγαλόπολη υπολογίζεται σε 66,6 ευρώ/ MWh για το 2019, στα 66,8 ευρώ/ MWh για το 2020 και στα 65,6 ευρώ/ MWh για το 2021.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου