Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Νέο ρεκόρ τιμής στη δημοπρασία NOME της Τετάρτης «βλέπει» η αγορά – Μεγάλες οι ανάγκες, μικρές οι ποσότητες, υψηλός ο ανταγωνισμός

 
Με την Οριακή Τιμή Συστήματος, την επίσημη δηλαδή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, να μην είναι βιώσιμη,  και τις τιμές στις αγορές του εξωτερικού να είναι υψηλές, η εξασφάλιση ποσοτήτων από τις δημοπρασίες NOME για την κάλυψη του πελατολογίου τους (πόσω μάλλον για την ανάπτυξή τους) αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τις εναλλακτικές
εταιρείες προμήθειας.
Ωστόσο οι 355 MWh/h  που δημοπρατούνται στη δεύτερη διαδικασία της χρονιάς που πραγματοποιείται την Τετάρτη 17 Απριλίου, φαίνεται ότι δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των προμηθευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη ακόμα και από τις 400 MWh/h  που «λήγουν» και πρέπει οι προμηθευτές να τις «αντικαταστήσουν».
Επιπλέον, αυτή είναι η τελευταία δημοπρασία που η τιμή αφετηρίας είναι τα 36,5 ευρώ. Τον Ιούνιο θα καθοριστεί νέα τιμή, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι κατά πολύ αυξημένη, με κάποιους υπολογισμούς να την φέρνουν στα επίπεδα των 55 ευρώ.
Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για αυξημένο ανταγωνισμό κατά τη δημοπρασία της Τετάρτης, γεγονός που προϊδεάζει για υψηλές τελικές τιμές.
Όπως προβλέπει χαρακτηριστικά σχετική ανάλυση της E-ntelligence που δημοσιεύει σήμερα το energypress, οι τιμές αναμένεται να βρεθούν πάνω από εκείνες της τελευταίας διαδικασίας 54,05 ευρώ και ίσως να δούμε και νέο ρεκόρ τιμής σε σχέση με το προηγούμενο που ήταν στα 54,74 €/MWh.
Βλέπε παρακάτω στα συνοδευτικά αρχεία  ολόκληρη την ανάλυση της E-ntelligence.

Συνοδευτικά αρχεία

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου