Πολύς ντόρος σηκώθηκε τις προηγούμενες ημέρες γύρω από την κίνηση του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη να εντάξει στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ την προηγούμενη Παρασκευή εισήγηση για την τύχη των παλαιών υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
και συγκεκριμένα εκείνων του Αμύνταιου.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν από κανένα, η εισήγηση Παναγιωτάκη έκανε ρητά λόγο για σβήσιμο των μονάδων μετά τις 32.500 ώρες.
Παρότι τελικά το θέμα δε συζητήθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ την προηγούμενη Παρασκευή με αποτέλεσμα να μη γίνει επισήμως γνωστό το πλήρες περιεχόμενο της και το σκεπτικό που τη συνόδευε, αυτό που έχει παραμείνει ως κοινή αίσθηση είναι ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα σινιάλο προς τους υποψήφιους επενδυτές των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, που θα λειτουργούσε ως κίνητρο.
Στο χθεσινό ρεπορτάζ του energypress καταγράφεται ότι η μη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος, εκτιμάται από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών ότι τελικά κατάφερε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα ότι ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά θα γίνει στο τέλος.
Στο βαθμό, λοιπόν, που ο πρόεδρος της ΔΕΗ «στοχοποιείται» για τα ήξεις-αφίξεις επί του συγκεκριμένου θέματος, φωτογραφίζεται προκαταβολικά και ως υπαίτιος για την ενδεχόμενη αποτυχία και του νέου διαγωνισμού. Πρακτική που, βέβαια, διευκολύνει τα μάλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς.
Εξάλλου, ένα αντίστοιχο «παιχνίδι» αποποίησης ευθυνών είχαμε παρακολουθήσει και τις πρώτες ημέρες μετά την αποτυχημένη ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού.
Το ρεπορτάζ του energypress, όμως, αποκαλύπτει ότι μόνο έτσι δεν έχουν τα πράγματα, αφού το ΥΠΕΝ όχι μόνο ήταν σε γνώση των σχεδιασμών Παναγιωτάκη, αλλά τους έχει υιοθετήσει κιόλας.
Εξάλλου, κάτι τέτοιο μόνο περίεργο δεν είναι, αφού οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που επιβάλλονται από το πλαίσιο της ΕΕ υιοθετούνται και από την κυβέρνηση.
Πέραν αυτού, όμως, το energypress αποκαλύπτει σήμερα ότι σε έγγραφο του ΥΠΕΝ που φέρει την υπογραφή του Γ. Σταθάκη με ημερομηνία 1 Απριλίου 2019 και κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γίνεται λόγος για «προγραµµατισµό απόσυρσης των ΑΗΣ Αµυνταίου-Φιλώτα και Καρδιάς λόγω περιβαλλοντικών δεσµεύσεων», δηλαδή της εξάντλησης των εναπομείναντων ωρών λειτουργίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα αλλά ούτε και πρόθεση να διεκδικηθεί εκ νέου παράταση.
Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, αναφέρεται ότι «η εταιρεία προχωρά σε ολοκληρωµένο σχεδιασµό, για την κάλυψη των αναγκών των µονάδων που θα παραµείνουν σε λειτουργία» (σσ. αναφέρεται συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, καθώς και στην Πτολεμαΐδα 5, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της και την ένταξή της στο σύστημα), κάτι που αποδεικνύει ότι οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ ήταν σε γνώση του ΥΠΕΝ και, προφανώς, τελούν υπό την έγκρισή του, αφού το έγγραφο υπογράφεται από τον Γ. Σταθάκη.
Τέλος, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και σε σχετική ενημέρωση που έλαβε το ΥΠΕΝ, προφανώς από τη ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών προτού το θέμα τεθεί σε συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΗ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου