Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Επανυπολογισμό των ΥΚΩ του 2017 επιφέρει η απόρριψη από τη ΡΑΕ των αιτιάσεων της ΔΕΗ


Ανατροπές στον υπολογισμό των ΥΚΩ που θα εισπράξει η ΔΕΗ επιφέρει η απόρριψη από τη ΡΑΕ των αιτήσεων αναθεώρησης της ΔΕΗ έναντι των αποφάσεων της Αρχής για τις εγκαταστάσεις Η/Ζ στην Ικαρία, τη Μύκονο, την Κάρπαθο και την Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2017.
Ως γνωστόν, το ύψος των δαπανών της δραστηριότητας της
παραγωγής από συμβατικές μονάδες, ελέγχεται από τη ΡΑΕ και αναγνωρίζεται

απολογιστικά, κατά τον καθορισμό του ανταλλάγματος που οφείλεται στους προμηθευτές για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους καταναλωτές των Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.
Έτσι, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει ανάγκη για την εγκατάσταση δυναμικού παραγωγής φορητών Η/Ζ στα νησιά, το οφειλόμενο στους προμηθευτές (εν προκειμένω στη ΔΕΗ) αντάλλαγμα αυξάνει.
Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ΡΑΕ αναγνωρίζει μεν ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις στοιχειοθετείται αδυναμία κάλυψης της εκτιμώμενης ζήτησης αιχμής στα νησιά αυτά το καλοκαίρι του 2017, όμως δέχεται μόνο εν μέρει τις σχετικές αιτήσεις της ΔΕΗ που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα σε σχέση με την έναρξη της πραγματικής ανάγκης και το αιτούμενο διάστημα.
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι οι σχετικές άδειες παραγωγής χορηγήθηκαν εκ παραδρομής για λανθασμένη χρονική περίοδο, ισχυρισμό τον οποίο η ΡΑΕ απορρίπτει ως αβάσιμο, καθώς οι άδειες χορηγήθηκαν άμα τη υποβολή των σχετικών αιτήσεων.
Όπως εξηγεί η ΡΑΕ «Κατά γενική αρχή του διοικητικού δικαίου οι συστατικές ατομικές πράξεις ορίζουν περί του μέλλοντος και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Κατ’ εφαρμογήν της αρχής αυτής δεν νοείται χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί συστατική ατομική πράξη, η έναρξη ισχύος της οποίας να ανατρέχει σε χρονικό σημείο προγενέστερο της αιτήσεως του ενδιαφερομένου, ήτοι να έχει αναδρομική ισχύ. Δεν συντρέχει δε εν προκειμένω ουδεμία εκ των εξαιρέσεων δυνάμει των οποίων επιτρέπεται η αναδρομική ισχύς των συστατικών ατομικών διοικητικών πράξεων».
Η ΡΑΕ επισημαίνει επίσης ότι η ΡΑΕ έλαβε γνώση της ανάγκης ένταξης πρόσθετης ισχύος στα συγκεκριμένα νησιά με σημαντική καθυστέρηση, ενώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χορηγηθεί άδεια παραγωγής αναδρομικά.
Στη βάση των παραπάνω, η ΡΑΕ θα προβεί σε έλεγχο των δαπανών που προκλήθηκαν από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις δυναμικού παραγωγής φορητών Η/Ζ, κατά τον υπολογισμό του ανταλλάγματος ΥΚΩ
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου