Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Πτολεμαΐδα: «Χάνεται η τεχνογνωσία από την περιοχή – Εισαγωγή τεχνιτών από το εξωτερικό για την 5η μονάδα»


Χάνεται η τεχνογνωσία που είχε παλαιότερα η περιοχή μας -από το Ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα για την κατασκευή της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα να έχει γίνει εισαγωγή ειδικευμένων τεχνιτών από το εξωτερικό, για παράδειγμα Ηλεκτροτεχνιτών, επειδή δεν βρήκαν αρκετούς όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε ολόκληρη τη χώρα!

Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση έκανε με δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας Αναστάσιος Τσιλφίδης, στο περιθώριο της εκδήλωσης που οργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Πτολεμαΐδας, με θέμα «Ετήσια διαβούλευση με φορείς της τοπικής αγοράς  Εργασίας για τον επανακαθορισμό των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ» την ερχόμενη σχολική χρονιά.

«Είχαμε σαν περιοχή κάποτε μια τεχνογνωσία, με Ηλεκτροτεχνίτες, Εργατοτεχνίτες, Ηλεκτρολόγους  κλπ.  Σήμερα κατασκευάζεται η 5η μονάδα της ΔΕΗ (ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5) και ήθελαν για παράδειγμα γύρω στους 400 Ηλεκτροσυγκολλητές και αναγκάστηκαν να ζητήσουν από το εξωτερικό, γιατί σε όλη την Ελλάδα δεν βρήκαν. Που σημαίνει ότι αυτό που γινόταν παλιά με τις σχολές Εργοδηγών, με τον ΟΑΕΔ το σημερινό όπου κάποτε ο χώρος της ΔΕΗ ήταν χώρος μαθητευόμενων αλλά σήμερα δεν παίρνει κανέναν  για να πάρει την τεχνογνωσία, παρόλο ότι τους στοίχιζε 4 ευρώ. Έχουμε δώσει μάχες εδώ και 5-6 χρόνια αλλά δεν παίρνουν παραπάνω από 2 ή 3 το πολύ μαθητευόμενους από εδώ. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνογνωσία χάνεται γενικών από τη χώρα μας και ειδικώς από την περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Τσιλφίδης ερωτηθείς σχετικά.

Τέτοιες ειδικότητες, όπως π.χ. οι Γεωτρυπανιστές, έχουν εκλείψεις από τις Σχολές του ΟΑΕΔ, πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτές οι ειδικότητες θα πρέπει να μπουν πάλι στο τραπέζι για να μπορέσουν οι νέοι να βρουν δουλειά. Με το όλοι στο Πανεπιστήμιο δεν βλέπω να έχουν προοπτική (εργασίας) τα παιδιά μας «και σημείωσε: «Η 5η μονάδα θα τελειώσει τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τα παιδιά μας στα επόμενα χρόνια.»

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου