Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Κομισιόν: Στο 70% το μερίδιο της ΔΕΗ στην «ανταγωνιστική» παραγωγή ρεύματος – Ακριβότερη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη χονδρική λόγω αύξησης του κόστους CO2.


Για πρώτη, ίσως, φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει σε έκθεση της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, να προσδιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά, εξαιρουμένης της συμμετοχής των ΑΠΕ, οι οποίες εισέρχονται στο σύστημα χωρίς ανταγωνιστικές τιμές, αλλά όποτε είναι διαθέσιμες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που
αφορά τον τομέα της ενέργειας, «στο επίπεδο της χονδρεμπορικής αγοράς η ΔΕΗ παραμένει υπεύθυνη για το 70% της παραγωγής, εξαιρουμένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες δεν ασκούν ανταγωνιστική πίεση στη χονδρική καθώς επωφελούνται από την κατά προτεραιότητα ένταξη τους στο σύστημα». Η Ευρ. Επιτροπή συνεχίζει πως αν συνυπολογιστεί το μερίδιο των ΑΠΕ στη χονδρεμπορική τότε η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ είναι πιο κοντά στο 55%.
Αμέσως μετά η έκθεση κάνει μνεία στο επίπεδο των τιμών χονδρικής και λιανικής. Όπως επισημαίνει «οι ελληνικές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν τις τιμές της Ελλάδας στα 65,5 ευρώ ανά MWh (σε σύγκριση με 43,3 ευρώ ανά MWh στην ΕΕ κατά μέσο όρο)». Κατά την Κομισιόν ο λόγος της ακριβής χονδρικής ρεύματος έχει να κάνει με «την αύξηση του κόστους αγορά δικαιωμάτων ρύπων από το χρηματιστήριο της Ε.Ε.»
Όπως αναφέρουν πηγές, η Κομισιόν κάνει εμμέσως πλην σαφώς ευθεία σύνδεση της υψηλής χονδρικής τιμής ρεύματος με το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος, συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, ανεβαίνει και άρα και η χονδρική τιμή εξαιτίας των ανατιμήσεων των δικαιωμάτων ρύπων που πληρώνει η δημόσια εταιρία για τις εκπομπές της από τα λιγνιτικά εργοστάσια.
Το οξύμωρο, όμως, είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, ότι η Ελλάδα έχει χαμηλές τιμές λιανικής ρεύματος, που βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.
Όπως επιπροσθέτως σημειώνεται «το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής μειώθηκε ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό σε 72% τον Σεπτέμβριο, από περίπου 77% τον Μάρτιο».
Αυτό δείχνει την αναντιστοιχία της χονδρεμπορικής με τη λιανική, μία στρέβλωση στην ελληνική αγορά ρεύματος, όπως επίσης έχει τονιστεί πολλάκις από τις Βρυξέλλες.
Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί πως η λιανική διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της διάθεσης ανταγωνιστικών προϊόντων από τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 30% της προμήθειας. Ωστόσο το γεγονός πως το κόστος της χονδρικής δεν μετακυλίεται στη λιανική και δη από τη ΔΕΗ που διαθέτει το 70% είναι και από τους λόγους που η δημόσια εταιρία εμφανίζει τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου