Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

"Γατζωμένοι" στην καρέκλα του ΔΣ της ΔΕΗ

Ο Νίκος Φωτόπουλος (αριστερά) και Λ. Καραλευθέρης (δεξια).
O ένας (Νίκος Φωτόπουλος) συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επί πολλά έτη πρόεδρος της, φανατικός υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου στην πορεία του προς την εξουσία έως και το 2010. Ο άλλος (Παντελής Καραλευθέρης) επίσης συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, υποστηρικτής του δόγματος ‘’οποιος στηρίζει την ανέλιξη μου’’, ακόλουθος όλων των αρχηγών της ΝΔ την τελευταία 15ετια. 
Οι παραπάνω συνδικαλιστές πολέμησαν αμφότεροι με κάθε μέσο
την τελευταία προσπάθεια που κατέβαλε ο Τάκης Αθανασόπουλος  2006-2009 ώστε η ΔΕΗ να προλάβει το τραίνο των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συντελούντο στην αγορά της Ευρώπης. Να αναπτύξει ενεργειακές συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους σε μια Ευρώπη που ήδη ολοκλήρωνε τις αλλαγές της στην αγορά ενέργειας και να αλλάξει, να κάνει πιο σύγχρονο το μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης. Ο ανηλεής πόλεμος που εξαπέλυσαν δεν έγινε για λογαριασμό της λιγνιτικής λεκάνης και των κατοίκων της, αυτούς ούτε τους υπολογίζουν ούτε τους σκέφτονται. Το έκαναν από κοντόφθαλμη οπτική για την προστασία των δήθεν κατακτήσεων των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Και οι δύο έχουν ταξιδέψει σε προορισμούς της Ευρώπης με χρήματα της ΓΕΝΟΠ (ίσως και με χρήματα του ταμείου Γενοπ tours), συναντήθηκαν με συναδέλφους τους από άλλα συνδικάτα της Ευρώπης και γνώρισαν από πρώτο χέρι τις αλλαγές που προωθούσε η ΕΕ και η αρμόδια επιτροπή Ενέργειας της Κομισιόν ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γνώριζαν επίσης ότι οι Κρατικές ηλεκτρικές εταιρίες όλων των ξένων συναδέλφων μετασχηματίζοντας λαμβάνοντας θέση στο μεγάλη ενεργειακή κούρσα των ΑΠΕ που ερχόταν ταχέως.
Μετά το 2009 αλλάξαν προσωρινά οι επιλογές τους. Ο ένας υποστήριζε φανατικά την κυβέρνηση του ΓΑΠ και τον υποδεχόταν στην Κοζάνη, ενώ ο δεύτερος μαζί με άλλους Νεοδημοκράτες ήταν έξω από τον χώρο των εκδηλώσεων και διοργάνωναν διαμαρτυρίες που έφτασαν ακόμη και σε συγκρούσεις και με την αστυνομία για την ‘’προδοσία’’ της Μπιρμπίλη να κλείσει οριστικά μια αρχαία μονάδα του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και τις μειωσεις μισθών που επιβλήθηκαν την πρώτη περίοδο. .
Η συνέχεια είναι γνωστή. Στην πιο σκληρή εποχή για την ΔΕΗ που ήταν η μνημονική περίοδος, αμφότεροι μεταπήδησαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ. Από την θέση μέλους του ΔΣ είναι θεσμικά παρόντες σε όλες τις εξελίξεις όπου η επιχείρηση κατά εντολή των δανειστών και με  βίαιο τρόπο έκανε επιλογές που έπρεπε να έχει υιοθετήσει σε πρωθύστερη περίοδο όπως έκαναν άλλες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης. Δηλαδή Μείωση της μονοπωλιακής θέσης τους στην αγορά με μεταβίβαση πώληση μεριδίων διαχωρισμό των δράσεων της εταιρίας παραγωγή εμπορία διανομή κλπ. Βέβαια είναι ζητήματα που και οι δύο πολέμησαν με κάθε μέσο όλη την προηγούμενη περίοδο..
Έκτοτε και οι δύο την πέρασαν ‘’ζάχαρη’’. Ο μεν Φωτόπουλος βρήκε προσωρινό πολιτικό αποκούμπι στον ΣΥΡΙΖΑ ο δε Καραλευθέρης ανέβηκε λίγο ακόμη στην πολιτικοκομματική επετηρίδα της ΝΔ  και την περίοδο Σαμαρά κατέβηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος όπου ανάμεσα από 43 υποψηφίους του κόμματος του. κατετάγη καταϊδρωμένος στην 40η θέση με μόλις 2.658 ψήφους.
Τόσο ο Φωτόπουλος όσο και ο Καραλευθέρης δεν έδειξαν ουδεμιά ευαισθησία η ανησυχία  για το μέλλον της λιγνιτικης λεκάνης της δυτικής Μακεδονίας που κάηκε συθέμελα για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν ψέλλισαν ούτε μια κουβέντα για την απολιγνιτοποίηση που πλησίαζε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να προετοιμάσουν έστω τους εργαζομένους της επιχείρησης, γιατί για τους υπόλοιπους, είναι σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει.  Παρότι η ΓΕΝΟΠ αντιτάχθηκε σθεναρά το 2017 στην πώληση του ΑΔΜΗΕ ο Καραλευθέρης ως εκπρόσωπος των εργαζομένων την υπερψήφισε στο ΔΣ της ΔΕΗ προφανώς ευθυγραμμιζόμενος με την θέση του κόμματος του που την ίδια χρονική περίοδο έδωσε στην δημοσιότητα το ενεργειακό πρόγραμμα όπου έλεγε ρητά ότι θα πρέπει να πουληθεί το 66% του ΑΔΜΗΕ.
Αμφότεροι οι δυο συνδικαλιστές μπορεί να διαφωνούν σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά συμφωνούν σε πολλά άλλα όπως η παραμονή τους με νυχια και με δόντια στην καρέκλα του ΔΣ της ΔΕΗ. Ποιος να το πίστευε στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα υπήρχε πρωθυπουργός που θα ανακοίνωνε με ημερομηνία το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (σε εννέα χρόνια από σήμερα) και οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ  θα ψέλλιζαν ακατάληπτες μισοκουβέντες καθήμενοι στις μοντέρνες πολυθρόνες της Χαλκοκονδύλη περιμένοντας να έρθει το θέμα το ΔΣ για να κάνουν και τους δήθεν ήρωες από τα εικονογραφημένα  εποχής.

του Σπύρου Κουταβα
www.vetonews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου