Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΕΝ: Πλήρες «πακέτο» προτάσεων τον Ιανουάριο για όλα τα ανοικτά ενεργειακά θέματα

ΥΠΕΝ: Πλήρες «πακέτο» προτάσεων τον Ιανουάριο για όλα τα ανοικτά ενεργειακά θέματα
Εκτός από τον αναλυτικό «οδικό χάρτη» της απολιγνιτοποίησης, το υπουργείο θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος
Για τον Ιανουάριο μεταφέρονται ουσιαστικά οι
διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέτυχε μέσα από τις συνεχείς επαφές που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς με τις Βρυξέλλες είναι να πείσει την Κομισιόν να άρει τους ενδοιασμούς της για μια σειρά από ανοιχτά θέματα και να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο φάκελος ενεργειακά για την Κομισιόν παραμένει ανοιχτός μέχρι τον Ιανουάριο, που το υπουργείο Ενέργειας θα συγκεκριμενοποιήσει γραπτώς το πακέτο των προτάσεών της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.
Αυτό αποτυπώνεται σαφώς στην Εκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Άρση των επιφυλάξεων της Κομισιόν τον Ιανουάριο

Για την Κομισιόν το κεφάλαιο λιγνίτες που άνοιξε από το 2008 δεν μπορεί να κλείσει με το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης που παρουσίασε η κυβέρνηση,  παρ’ ότι το κρίνει θετικό, ακόμη και εάν αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα από το 2028.
Επίσης, η κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού και η αποκλειστική πρόσβαση στους λιγνίτες συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες, για αυτό και είναι αναγκαία εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρει, έχουν αναλάβει δέσμευση να παρουσιάσουν τον Ιανουάριο του 2020.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η Κομισιόν κρατάει ανοιχτή την υπόθεση ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν ωστόσο ότι τον Ιανουάριο θα άρει όλες τις επιφυλάξεις της.

Απαραίτητο το ΕΣΕΚ και το business plan της ΔΕΗ

Η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στις ελληνικές προτάσεις, αλλά αναμένει απλώς να γίνουν πιο συγκεκριμένες και δεσμευτικές με χρονοδιαγράμματα κάτι που δεν μπορούσε να γίνει πριν την αξιολόγηση, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί τόσο το  νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Και τα δύο θα δημοσιοποιηθούν μέσα στο Δεκέμβριο, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην Κομισιόν.
Η ολοκλήρωσή τους, όπως και η ολοκλήρωση της μελέτης επάρκειας του συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ενέργειας να καταρτίσει και να παρουσιάσει στην Κομισιόν συγκεκριμένο και αναλυτικό, χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (ποιες μονάδες και πότε θα βγαίνουν από το σύστημα).
Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει επίσης συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος.
«Αποφύγαμε οποιαδήποτε δέσμευση τώρα για να πάμε πολύ πιο έτοιμοι με ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων τον Ιανουάριο και να κλείσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας.  


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου