Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Χωρίς ακριβές χρονοδιάγραμμα το ΕΣΕΚ για το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων



 
Ο αναλυτικός οδικός χάρτης της απολιγνιτοποίησης «περνά» από την οριστικοποίηση του νέου business plan της ΔΕΗ
Χωρίς απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή χωρίς να προσδιορίζεται το ποιες μονάδες και πότε θα «σβήσουν», θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη οι βασικές αρχές του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Παρασκευή θα δοθεί το πλήρες κείμενο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ευρεία συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου. Εν τω μεταξύ αύριο Τετάρτη συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά τη ΔΕΗ και στοχεύει στη διευκόλυνση του μετασχηματισμού της.
Οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για την διαδικασία απολιγνιτοποίησης που περιγράφει η κυβέρνηση και τα οποία συνδέονται άμεσα τόσο με την επάρκεια του εγχώριου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με το μέλλον της ΔΕΗ, αναμένεται να δοθούν περί τις 20 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα έχει εγκριθεί το ΕΣΕΚ από Κομισιόν και έχει οριστικοποιηθεί το νέο business plan της ΔΕΗ.
Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης
Όπως έχει ήδη γράψει το WEN το κυβερνητικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση θα προβλέπει ότι έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός του Αγίου Δημητρίου 5 (375 MW) και της υπό κατασκευή σήμερα μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (660 MW) οι οποίες μεταξύ των άλλων θα είναι αναγκαίες και για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος. Άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που θα ξεκινήσει το 2020 με «σβήσιμο» των σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς, ενώ παραμένει η πρωθυπουργική δέσμευση για πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2028.
Στο 35% η συμμετοχή των ΑΠΕ έως το 2030
Πάντως και η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση της για την ελληνική οικονομία αναφερόμενη στο κυβερνητικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση το χαρακτηρίζει ως φιλόδοξο και σημειώνει ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική δέσμευση και σαφήνεια. Αυτή η σαφήνεια λοιπόν δεν αναμένεται να δοθεί μέσω του ΕΣΕΚ που θα περιγράφει βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής και θα προβλέπει ότι το ποσοστό της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ θα είναι στο 35% το 2030 γεγονός που σημαίνει ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι άνω του 60%.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ενίσχυση των διασυνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές χώρες, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο το οποίο θα είναι το καύσιμο γέφυρα για τη στήριξη της επάρκειας της χώρας, εν όψει της μετάβασης στην εποχή του μηδενικού άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου