Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Στάσσης: Oι διατάξεις του νομοσχεδίου εξυπηρετούν το business plan του Ομίλου - Η ΔΕΗ θα χάνει μερίδια ως τον Ιούνιο λόγω των ΝΟΜΕ

 
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που αφορούν ζητήματα της ΔΕΗ κινούνται σε θετική κατεύθυνση και παρέχουν λύσεις, αναγκαίες και επείγουσες για τον εκσυγχρονισμό και την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην
Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την διαδικασία ακρόασης των φορέων.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην μέχρι τώρα πορεία της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως πλέον διαφαίνονται θετικά σημάδια που επιτρέπουν την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάταξης που στόχο θα έχει να καταστήσει την ΔΕΗ πρωταγωνιστή και ισχυρό παίκτη στην ελληνική ενεργειακή σκηνή, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το εν λόγω σχέδιο διακρίνεται σε 3 φάσεις – άξονες:
  • Να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό
  • Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης με επίκεντρο στην ορθή και ολόπλευρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις
  • Να προωθηθεί το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που τελική μορφή και χαρακτηριστικά θα λάβει με την εκπόνηση του υπό εξέλιξη business plan του Ομίλου.
Πρόσθεσε δε πως οι μέχρι τώρα κινήσεις αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης επέφεραν την διασφάλιση της βιωσιμότητας, την σταθερή άνοδο της μετοχής της και την αναίρεση της «κίτρινης κάρτας» από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s όπου και κατέληξε πρόσφατα στην πιστοληπιτκή αναβάθμιση της ΔΕΗ.
Στο έδαφος αυτό, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της εταιρείας δύναται να συμβάλει τα μέγιστα στην μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μια μοντέρνα και ισχυρή επιχείρηση, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου δίνουν την δυνατότητα στην εταιρεία να σταθεί στο σημερινό ανταγωνισμό.
Σε ότι αφορά το κομμάτι των εργαζομένων και την κατάργηση της μονιμότητας τόνισε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν πάγια αιτήματα όλων των μέχρι σήμερα διοικήσεων της ΔΕΗ, που όμως διατηρούν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, είπε ότι πλέον η ΔΕΗ διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να γίνουν όλα όσα χρειάζονται με σκοπό να φτάσει να λειτουργεί ως μια μεγάλη εισηγμένη εταιρεία, πυλώνας στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των φορέων και των βουλευτών, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι “ετοιμάζουμε σύντομα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επάρκεια του συστήματος, για την τηλεθέρμανση και τους εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες. Μ το νομοσχέδιο θα έχουμε τα εργαλεία για το μετασχηματισμό της επιχείρησης δίχως προβλήματα για τους εργαζόμενους. Θα εκσυγχρονίσουμε την εμπορία”.
Ο ίδιος τόνισε ότι “θα γίνουν όλες οι προσλήψεις στη ΔΕΗ με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, αλλά πολύ πιο γρήγορα. Πελάτες συνεχίζουμε να χάνουμε. Συνεχίζουμε να έχουμε τις επιπτώσεις των ΝΟΜΕ ως τον Ιούνιο του 2020, οπότε να μην εκπλαγόμαστε αν η ΔΕΗ χάνει μερίδιο μέχρι τότε, καθώς η ΔΕΗ πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ΝΟΜΕ”.
Σχετικά με τις εθελούσιες εξόδους, τόνισε ότι έπρεπε να γίνει, όπως και σε άλλους κλάδους.
Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε ότι “κακώς δεν επεκτάθηκε η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι τώρα μπορούμε να επενδύσουμε με χαμηλότερο κόστος”.
“Στα υδροηλεκτρικά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κι άλλα, αν και είναι δύσκολη δραστηριότητα. Έχουμε τη Μεσοχώρα να συνεχίσουμε. Στα δίκτυα, πρόθεσή μας είναι η ψηφιοποίηση”, κατέληξε.

 Μιχάλης Μαστοράκης
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου