«Σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εργοστάσια λιγνίτη στην χώρα μας. Θα έχουμε παραγωγή ενέργειας από το φυσικό αέριο το οποίο εισάγεται από το εξωτερικό κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε εξάρτηση. Παράλληλα τα δίκτυα, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν στη ΔΕΗ, θα περάσουν σε «ιδιώτες»
Για το Νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο αφορά το μέλλον της ΔΕΗ μίλησε ο Αχαιός συνδικαλιστής του κλάδου, Θόδωρος Κανελλόπουλος. Όπως υποστήριξε το εν λόγω Νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα
της ΔΕΗ όπως την ξέραμε.«Σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εργοστάσια λιγνίτη στην χώρα μας. Θα έχουμε παραγωγή ενέργειας από το φυσικό αέριο το οποίο εισάγεται από το εξωτερικό κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε εξάρτηση. Παράλληλα τα δίκτυα, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν στη ΔΕΗ, θα περάσουν σε «ιδιώτες». Αυτοί που θα τα αγοράσουν θα είναι οι κρατικές επιχειρήσεις άλλων κρατών. Βλέπουμε τελικά ότι σε πολλές των περιπτώσεων αντί να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες πολύ εύκολα τα δίνουμε σε ξένους να τα διαχειριστούν».
Αναφορικά τώρα με τα όσα προβλέπει το Νομοσχέδιο για το καθεστώς πρόσληψης των νέων εργαζομένων στην Επιχείρηση ο κ. Κανελλόπουλος επισήμανε τα εξής :
«Η διαφωνία μας είναι και στον τρόπο των προσλήψεων. Όχι για τον αριθμό, γιατί είναι ευχής έργων που μετά από πάρα πολλά χρόνια τελικά αποφασίζεται να γίνουν προσλήψεις, αλλά για τη διαδικασία που λέει ότι δεν θα είναι κάτω από τον κανονισμό του προσωπικού της ΔΕΗ. Θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει, όχι κατ’ ανάγκη μισθολογικές διαφορές, αλλά τη δυνατότητα που θα έχει η επιχείρηση οποιαδήποτε στιγμή θέλει να του απολύει και βέβαια δεν θα έχουν τη δυνατότητα προστασίας από την πλευρά εργασιακών συμβάσεων. Θα είναι με ατομικές συμβάσεις και άρα μετά από κάποιο διάστημα θα μπορούν να τους διώξουν. Βέβαια επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, να αλλάξει ο κανονισμός προσωπικού της ΔΕΗ.
Προσπάθησαν να βάλουν το 30% των εργαζομένων κάθε χρόνο να μην είναι ικανό για προαγωγή και να το συνδυάσουν αυτό με το μισθό. Δεν μπόρεσαν όμως να το περάσουν γιατί δεν ήταν σε διαβούλευση με το συνδικάτο με αποτέλεσμα να καταρριφθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τώρα αυτοί πάνε με άλλον τρόπο να το εφαρμόσουν κι εκεί θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Θα δώσει το δικαίωμα σε οποιαδήποτε διοίκηση όταν κάποιος εργαζόμενος αποκτήσει ώριμα μισθολογικά δικαιώματα ή οικογένεια, επειδή θα έχει θεωρητικά μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος, να τον απολύει και να παίρνει έναν καινούργιο εργαζόμενο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου