Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Χώρο για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Χώρο για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου «βλέπουν» οι Βρυξέλλες
«Η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, γεγονός που προϋποθέτει την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», αναφέρεται στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας
Η ταχεία απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, οι οποίες θα κληθούν να διασφαλίσουν την επάρκεια τροφοδοσίας του συστήματος.
Την επισήμανση αυτή κάνει η 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε η χθες Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνσης της απολιγνιτοποίησης υποδηλώνουν πως η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, γεγονός που προϋποθέτει την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής». Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι προβλέπεται η κατασκευή νέων αεριοστροβιλικών μονάδων από ιδιωτικές εταιρίες που έχουν ήδη καταθέσει στη ΡΑΕ πέντε αιτήσεις για νέες μονάδες αερίου συνολικής ισχύος 3.460 MW. Επίσης, τονίζεται ότι το φυσικό αέριο καλύπτει σήμερα περίπου το 35% της παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς το μερίδιό του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Νέες επενδύσεις με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Πάντως σε ό,τι αφορά γενικότερα την αγορά φυσικού αερίου η έκθεση αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι μικρή αν και διευρύνεται.
Θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς και η προοπτική διαχωρισμού αλλά και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό (65%) από αυτό που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και επενδύσεις.
Αναφέρει επίσης ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δείχνουν πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Ειδικά για το LNG, η έκθεση σημειώνει ότι τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και τονίζει ότι αξιοσημείωτες ποσότητες προέρχονται από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση σε ότι αφορά τους προμηθευτές.
Πάντως η έκθεση αναφέρει ότι η καταναλωτική αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή και η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά τα συνδεδεμένα νοικοκυριά, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
Καταλήγει ότι επενδύσεις σε δίκτυα θα πρέπει να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτού του μεριδίου και ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από την επιτυχή πώληση του ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτες επενδυτές.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου