Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Επιστολή «βόμβα» της State Grid στην κυβέρνηση: Βάλτε και τον ΑΔΜΗΕ στο νέο τρόπο προσλήψεων, αλλιώς η επένδυσή μας και η ανάπτυξη της εταιρείας μπαίνει σε καθεστώς αβεβαιότητας


Επιστολή με καθαρές, αλλά και αυστηρές διατυπώσεις, στέλνουν οι Κινέζοι της State Grid στην κυβέρνηση, προκειμένου να περιληφθεί και ο ΑΔΜΗΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, στις προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή και προβλέπει πιο «χαλαρό» τρόπο για την πρόσληψη νέων εργαζομένων στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η επιστολή
υπογράφεται από τον Hu Yuhai επικεφαλής της State Grid International Development, και έχει ως παραλήπτες τους υπουργούς ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς και τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά.
Οι Κινέζοι στρατηγικοί επενδυτές, αφού υπενθυμίζουν ότι είχαν από τον Απρίλιο επιστήσει την προσοχή της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη νέου προσωπικού, δηλώνουν ανήσυχοι από το γεγονός ότι το νέο καθεστώς που επιτρέπει στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ να προσλαμβάνει με όρους αγοράς, αποκλείει παραδόξως τον ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνουν, δε, ρητά, ότι αυτή η ενέργεια θα υπονομεύσει και την επένδυσή τους στην Ελλάδα, γεγονός που η SGCC (η μητρική State Grid Corporation of China) «δεν θα ήθελε να δεί να συμβαίνει».
Η SGCC επιθυμεί να υποστηρίξει όπως πάντα τον ΑΔΜΗΕ στην κατασκευή περισσότερων έργων του συστήματος μεταφοράς και των διασυνδέσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την εγκαθίδρυση σύγχρονης αγοράς ενέργειας σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., αναφέρει η επιστολή. Επισημαίνει ωστόσο ότι η υφιστάμενη πίεση σχετικά με το προσωπικό, έχει επίσης προκαλέσει την ανησυχία της SGCC «για τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτής της φιλοδοξίας, επηρεάζοντας έτσι την απόφασή της στο μέλλον».
«Δεν θεωρούμε τον αποκλεισμό του ΑΔΜΗΕ από το νομοσχέδιο ως θετικό μήνυμα και ζητάμε ευγενικά την επανεξέταση για το αντίθετο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, με σαφές πνεύμα προειδοποίησης, οι Κινέζοι της State Grid, «η καταφανής έλλειψη αποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου προσλήψεων νέου προσωπικού στον ΑΔΜΗΕ, οδήγησε σε αύξηση του επενδυτικού μας ρίσκου και κατέστησε μη βιώσιμη την ανάπτυξη της εταιρείας.
Θεωρούμε ακατανόητη και κατά κάποιον τρόπο παράλογη την κατάσταση, όταν σε μια εταιρεία του βεληνεκούς του ΑΔΜΗΕ με την υποστήριξη του στρατηγικού επενδυτή, δεν δίνεται η δυνατότητα να επιλέγει και να αμείβει το προσωπικό της με τους δικούς της κανόνες και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή της State Grid, το θέμα είχε τεθεί στον κ.Χατζηδάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Kou Wei, ανώτατου στελέχους της SGCC, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την επιστολή οι Κινέζοι διαβεβαιώνουν ότι η παρουσία τους ως στρατηγικού επενδυτή θα αποτελεί εχέγγυο διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας προσλήψεων, τηρώντας το πνεύμα του νομοσχεδίου, εάν ο ΑΔΜΗΕ συμπεριληφθεί στο νέο καθεστώς.
Από την άλλη δηλώνουν ότι αν δεν συμπεριληφθεί ο ΑΔΜΗΕ στις διατάξεις περί προσλήψεων οι οποίες θα εφαρμοστούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, «η επένδυσή μας και η ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ θα βρεθούν σε καθεστώς αβεβαιότητας».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου