Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Χωρίς εκπλήξεις τα αυριανά αποτελέσματα 9μήνου της ΔΕΗ - Το στοίχημα ενός κερδοφόρου πρώτου εξάμηνου του 2020 “παίζει” η διοίκηση

 
Σε ένα κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο του 2020, όπου θα έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα έσοδα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια μαζί με άλλες παρεμβάσεις, “ποντάρει” η διοίκηση της ΔΕΗ που ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 9μήνου, τα οποία και θεωρούνται προεξοφλημένα από την αγορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ζημιές θα κινούνται σε επίπεδα κάτω
των 500 εκατ ευρώ, μια επίδοση ανεπαίσθητα βελτιωμένη σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο, το οποίο ωστόσο αφορούσε σε συνεχιζόμενες και όχι διακοπτόμενες δραστηριότητες, δηλαδή δεν είχε συμπεριλάβει τα οικονομικά των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, της “Λιγνιτικής Μελίτης” και της “Λιγνιτικής Μεγαλόπολης”. 
Σημειωτέον ότι στο α’ φετινό εξάμηνο, η ΔΕΗ είχε εμφανίσει ζημιές προ φόρων 318,4 εκατ ευρώ, ήτοι 159 εκατ ευρώ ανά τρίμηνο, επομένως εκ των πραγμάτων, το γ’ τρίμηνο, δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα, καθώς δεν έχει συμπεριλάβει, παρά μόνο ένα μήνα, με αυξημένα τιμολόγια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. 
Στο ίδιο τέμπο με το τρίτο τρίμηνο, μιας δηλαδή σταδιακά βελτιούμενης ανοδικής τάσης, εκτιμάται ότι θα κινηθεί και το τέταρτο, εκτός και αν εισπραχθούν εντός του έτους τα περίπου 200 εκατ ευρώ των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, οπότε αυτό θα είναι κερδοφόρο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πότε θα υλοποιηθεί χρονικά η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να δώσει από το φετινό υπερπλεόνασμα στην ΔΕΗ τα παραπάνω ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, το ταμειακό έλλειμμα, της τάξης των 900 εκατ ευρω σε ετήσια βάση, για το οποίο είχε κάνει λόγο τον Αύγουστο, δεν έχει καλυφθεί, και το εγχείρημα ανάκαμψης που έχει αναλάβει η διοίκηση, έχει ορίζοντα 3ετίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε φορά που αυτή τοποθετείται δημόσια σχετικά με την οικονομική πορεία της επιχείρησης, εκφράζεται αρκετά συγκρατημένα.
Στην ομιλία εξάλλου που είχε απευθύνει τον Αύγουστο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ.Στάσσης, περιγράφοντας τις επικείμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, είχε αναφέρει ότι “με τους τρόπους αυτούς ο όμιλος μπορεί να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά εντός 3ετίας”, προσθέτοντας ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού θα φανούν πιθανόν και εντός της χρήσης του 2020.
Το στοίχημα του α’ εξαμήνου του 2020
Την επόμενη χρονιά θα παιχθεί το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της ΔΕΗ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αντιστροφή της τάσης θα αρχίσει να διαφαίνεται στο δ’ φετινό τρίμηνο, θα αποτυπωθεί καλύτερα στο πρώτο της επόμενης χρονιάς, το δεύτερο του 2020 θα παρουσιάσει κέρδη, οδηγώντας έτσι σε ένα κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο.
Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος, καθώς οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να υφίστανται και του χρόνου. Καταρχήν, όπως ανέφεραν πριν από περίπου μια εβδομάδα από το βήμα της Βουλής, τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Θωμάς, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ.Στάσσης, οι αρνητικές επιτπώσεις στα μερίδια της επιχείρησης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, θα υπάρχουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.
Απόρροια, της σταδιακής παράδοσης τους επόμενους μήνες στους ιδιώτες προμηθευτές, των ποσοτήτων φθηνού ρεύματος που εκείνοι είχαν κερδίσει σε παλαιότερες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προτού αυτές καταργηθούν, εκτιμάται ότι το μερίδιο της ΔΕΗ θα έχει υποχωρήσει έως τον προσεχή Ιούνιο, στο 60% ή και ακόμη πιο κάτω, έναντι 69,7% τον Οκτώβριο .
Ναι μεν στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς οι επιπτώσεις των ΝΟΜΕ θα είναι μικρότερες απ’ ότι στο πρώτο φετινό - το οποίο συμπεριέλαβε και τα αποτελέσματα από τις δημοπρασίες του τέλους του 2018- ωστόσο αυτές δεν θα εξαφανισθουν.
Τούτο σημαίνει συνέχεια στην αιμορραγία πελατών, άρα περαιτέρω απώλεια εσόδων, που στην καλύτερη περίπτωση θα συγκρατηθεί από την νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, η οποία όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσει, παρά κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και σε κάθε περίπτωση, αφού πρώτα θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Διαφορετικά η επιχείρηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να “κλείσει” την αγορά.
Το γεγονός επομένως ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να χάνει πελάτες και μάλιστα με ταχύ ρυθμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξάνει τη δυσκολία του εγχειρήματος, παρ' ότι θα έχει αποτυπωθεί πλήρως στα έσοδα της ΔΕΗ η αύξηση των τιμολογίων. Η εκτίμηση για μερίδιο 60% τον προσεχή Ιούνιο, θα αποτυπώνεται και στο Business Plan της επιχείρησης, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, μαζί με πληθώρα παραδοχών και προβλέψεων για τη θέση της έναντι του ανταγωνισμού.

Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου