Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η ΔΕΗ άρχισε να κατεβάζει το... γενικό, ΤΟΕΒ ζητούν επαναφορά έκπτωσης 40% στο ρεύμα

Παρεμβάσεις άνω των 15 εκ. ευρώ σε ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας ... 
Σε νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φυτείων, Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου προχώρησε η ΔΕΗ, μήπως και εισπράξει όσα τις οφείλουν οι οργανισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανισμοί της περιοχής έχουν ρυθμίσει έως ένα σημείο τα χρέη τους στη ΔΕΗ αλλά λόγω
προβλημάτων ρευστότητας μερικές φορές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λίγο πριν το καλοκαίρι και με τις καλλιεργητικές φροντίδες στο... φουλ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό χιλιάδες αγρότες, σε μια περιοχή μάλιστα όπως η Αιτωλοακαρνανία, την οποία διασχίζει ο Αχελώος και διαθέτει και πολλές λίμνες.
Υπεύθυνοι των ΤΟΕΒ της περιοχής που μίλησαν στον ΑγροΤύπο υπενθυμίζουν την ανάγκη να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, αλλά και η χρήση ΑΠΕ. Μάλιστα, ο ΓΟΕΒ Αχελώου με έδρα στο Αγρίνιο απέστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον ενημερώσει για το ζήτημα.
Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου και αντιπρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Κώστας Καραδήμας, «μέχρι το 2010 ίσχυε μια έκπτωση 40% στο ρεύμα που διατίθεται για την αγροτική παραγωγή. Η έκπτωση αυτή ίσχυε μόνο για την κατανάλωση και όχι για τα πάγια. Με το πρώτο μνημόνιο καταργήθηκε, ενώ πολύς κόσμος λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγροτική οικονομία, δυσκολευεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τους ΤΟΕΒ, είτε και εγκαταλείπει την καλλιέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σωρευθεί χρέη από το 2010 έως το 2019. Να σημειώσω ότι το 2010 που για να πάρει κανείς επιδοτήσεις έπρεπε να προσκομίσει βεβαίωση ότι δεν οφείλει στον ΤΟΕΒ, μόνο στην περιοχή μας η εισπραξιμότητα έφτασε στο 70%, αλλά μετέπειτα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Σήμερα ως ΤΟΕΒ Μεσολογγίου οφείλουμε 2.200.000 ευρώ στη ΔΕΗ, καθιώς πέρα από το πότισμα, έχουμε και τα αποστραγγιστικά, πέρσι δώσαμε 400.000 ευρώ και τώρα με την συμπαράσταση και της Περιφέρειας έχουμε κάνει ενεργειακή κοινότητα και θέλουμε να κάνουμε ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση. Αν πάντως δεν ληφθούν μέτρα, θα μείνουν απότιστα πάνω από 450.000 στρέμματα γης».
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγροτική οικονομία της περιοχής και ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, αγρότης από το Μεσολόγγι και πρώην αντιδήμαρχος της Ιεράς Πόλεως, ζητώντας μέτρα από την πολιτεία, μέτρα που όπως μας είπε, είναι λίαν απαραίτητα καθώς η αγροτική οικονομία της περιοχής δέχεται μεγάλο πλήγμα από τις τιμές στην ελιά.
Αναλυτικά η επιστολή του ΓΟΕΒ Αχελώου:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, στα οποία συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νιας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.
Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών.
Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα. Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας: α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας. β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη έως το τέλος Απρίλιου να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτ/νιας, γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος για 650.000 στρέμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.
Σας καταθέτουμε:
1.ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ,
2.ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΕΡ/ΡΧΗ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τ.Ο.Ε.Β. - Γ.Ο.Ε.Β. Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ).
Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου