Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Τελευταία εβδομάδα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, λίγες μέρες ακόμα για το προσωρινό off στον ΑΗΣ Καρδιάς

 
Λίγες ημέρες λειτουργίας απομένουν ακόμα για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς, με τη διαφορά να είναι ότι ο δεύτερος θα ξαναλειτουργήσει σε λίγους μήνες.
Μπορεί η ΚΥΑ που έφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης για την επέκταση της λειτουργίας τους στις 32.000 ώρες να έχει αφήσει ακόμα περιθώρια για τους 2 ΑΗΣ μέχρι και το Μάιο του 2021, όμως η ΔΕΗ έχει αποφασίσει, με βάση το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, να αποσύρει τον ΑΗΣ Αμυνταίου στις 30 Απριλίου, όπως έχει ενημερώσει τη
ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες ώρες, ο ΑΗΣ Αμυνταίου διανύει τις τελευταίες του ημέρες.
Ο μόνος αστερίσκος που υπάρχει αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να παραμείνει σε ετοιμότητα για την περίοδο 20 Ιουνίου – 20 Αυγούστου, κατά την οποία ιστορικά καταγράφεται αυξημένη ζήτηση. Εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ, τότε ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα μείνει πράγματι, για να αποσυρθεί τελείως στη συνέχεια.
Σημειώνεται, βέβαια, ότι το ενδεχόμενο αυτό δε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω της τρέχουσας κατάστασης με την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ έχει αυξηθεί και η εγκατάσταση ΑΠΕ, κάτι που διαφοροποιεί σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου σημαίνει ότι ένα μέρος του εξοπλισμού θα μεταφερθεί σε άλλες μονάδες της περιοχής. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από το αν θα αξιοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ για να εξασφαλιστεί επάρκεια σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης το καλοκαίρι.
Στην πρίζα και για την επόμενη θερμαντική περίοδο ο ΑΗΣ Καρδιάς
Η κατάσταση ως προς τον ΑΗΣ Καρδιάς είναι διαφορετική, καθώς υπολογίζεται ότι, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, θα σταματήσει τις πρώτες μέρες του Μάη για να συνεχίσει και πάλι από τον Οκτώβριο.
Η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς τροφοδοτούν το δίκτυο τηλεθέρμανσης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να χρειάζεται να οριοθετείται με βάση τη θερμαντική περίοδο.
Η θερμαντική περίοδος τηλεθέρμανσης ξεκινάει στις 16 Οκτωβρίου και τελειώνει 15 Μαΐου, οπότε ο ΑΗΣ Καρδιάς θα συνεχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ώστε να καλυφθεί και η νέα θερμαντική περίοδος, με τη ΔΕΗ να εκμεταλλεύεται και το περίσσευμα ωρών που θα προκύψει από την πιθανή πρόωρη απόσυρσή του για φέτος.
 Μετακινήσεις εργαζομένων – Στο τραπέζι και σενάριο για νέα εθελούσια
Αυτή την περίοδο υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων για το τι θα γίνει με τους περίπου 400 εργαζόμενους του Αμύνταιου, εκ των οποίων περίπου 250 εργάζονται στις μονάδες και περίπου 150 στο ορυχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι ένα μέρος αυτών θα μετακινηθεί σε οργανικές θέσεις στην Καρδιά και τον Αγ. Δημητρίου, ενώ κάποιοι θα βγουν σε σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στον ΑΗΣ Καρδιάς, ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για το διάστημα μέχρι και τη νέα θερμαντική περίοδο, όταν και θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελουσία πρόωρη αποχώρηση, το οποίο θα απευθύνεται ειδικά στους εργαζομένους του Αμύνταιου οι οποίοι δεν θα μετακινηθούν αλλού και δεν έχουν ωριμάσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται κυρίως για υποστηρικτικό προσωπικό). Στο πρόγραμμα ενδέχεται να ενταχθεί και τουλάχιστον ένα μέρος εκ των περίπου 270 εργαζομένων του ΑΗΣ Καρδιάς.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου