Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Δεκαχίλιαρα με τη σέσουλα για τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ

 Προκλητικές αυξήσεις που θα ζήλευαν ακόμα και τα golden boys προ οικονομικής κρίσης έδωσαν εν μέσω πανδημίας στους εαυτούς τους τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα τα ποσά και τα μπόνους που θα εισπράξουν τουλάχιστον 34 ανώτερα στελέχη του οργανισμού, την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και ενώ αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη συζήτηση ώστε να μη δοθεί καν το
επισιτιστικό επίδομα στους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ με πρόφαση την τηλεργασία κάποιων από αυτούς.
Την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 το Δ.Σ. του οργανισμού αποφάσισε με τηλεδιάσκεψη να δώσει τις ακόλουθες αυξήσεις: O 42χρονος διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος, με πλούσιο βιογραφικό σε διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, μόλις επτά μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα απολαμβάνει πλέον ετήσιο μισθό 120.000 ευρώ συν 50% μπόνους, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 80.000 που εισέπραττε ο προκάτοχός του Στέφανος Οκταπόδας (για τον οποίο υπήρχε πρόβλεψη για ακόμα 40.000 ευρώ σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σύμβασής του). Η αύξηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο μαζί με τα μπόνους αγγίζει το 225%! Ακόμα και αν ο προκάτοχός του είχε εισπράξει συνολικά 120.00 ευρώ, με την πρόσφατη απόφαση σημειώνεται τουλάχιστον 50% αύξηση αποδοχών. Το μεγάλο πάρτι όμως γίνεται στο επίπεδο των διευθυντών.

Τριπλασιασμός

Συγκεκριμένα, για τους τρεις γενικούς διευθυντές σπάει το πλαφόν του Δημοσίου που υπήρχε και πλέον θα εισπράττουν ο καθένας 100.000 ευρώ τον χρόνο συν 50% μπόνους. Το πλαφόν είχε οριστεί στα 4.631 ευρώ μεικτά, ήτοι 2.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, με σύνολο αποδοχών στα 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση να είναι 300%. Οσον αφορά τους περίπου 30 διευθυντές, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης, αυτοί αντί για 50.000 ευρώ τον χρόνο θα δουν τις αποδοχές να υπερδιπλασιάζονται (105% αύξηση) καθώς προβλέπεται 70.000 ευρώ μισθός συν το καθιερωμένο, όπως φαίνεται, μπόνους 50%.
«Μπορεί όντως το πλαφόν για τα στελέχη αυτά να ήταν χαμηλό, καθώς ακόμα και ένας τεχνίτης βάρδιας με τις προσαυξήσεις ύστερα από 30 χρόνια θα μπορούσε να φτάσει αυτά τα ποσά, όμως θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη διευθέτηση. Αυτοί οι μισθοί τη συγκεκριμένη περίοδο τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΔΕΔΔΗΕ είναι το λιγότερο προκλητικοί και ανήθικοι. Σκεφτείτε πως αυτά τα χρήματα έπαιρνε ο Τ. Αθανασόπουλος της ΔΕΗ προ μνημονίων», μας λέει ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Τα παραπάνω είναι νομότυπα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας της ψήφισης του νόμου 4643/2019 που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι παραπάνω αμοιβές, όπως και των αντίστοιχων στελεχών της ΔΕΗ, δεν δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Στα χνάρια της ΔΕΗ

Οπως είχε αποκαλύψει έγκαιρα η «Εφ.Συν.» («Πάρτι για τα στελέχη της ΔΕΗ», Χαρά Τζαναβάρα, 21.11.2019) και επιβεβαιώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019, η ΔΕΗ είχε μπει πρώτη στον χορό των υπέρογκων αυξήσεων στα δικά της golden boys, σε ακόμα μια προκλητική απόφαση για τους 6,9 εκατ. καταναλωτές που από 1/9/2019 επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις 16% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ (και των θυγατρικών) επί ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να εισπράττει το ποσό που όριζε το πλαφόν, παρότι υπήρχε η δυνατότητα με νόμο του 2016 για τα στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων να εξαιρούνται του συγκεκριμένου ορίου.
«Την ώρα που η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζονται από την πρωτόγνωρη πανδημία του φονικού Covid-19, θρηνώντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε ολόκληρη την υφήλιο, κάποιοι στον Ομιλο ΔΕΗ άδραξαν την ευκαιρία και θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να πλουτίσουν. Εκμεταλλεύτηκαν με τον «καλύτερο» τρόπο για τους ίδιους τον κατάπτυστο νόμο 4643/19 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων απαράδεκτων και καταστροφικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες, καταργεί και το ανώτατο όριο αποδοχών, για τα διορισμένα κομματικά στελέχη των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Ετσι, χωρίς αιδώ! Ξεδιάντροπα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης. Και όλα αυτά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις υπερωρίες και τα έξτρα τους.
www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου