Η αγορά ηλεκτρισμού αλλάζει, μαζί της και ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος σταδιακά αρχίζει να ωριμάζει και να λειτουργεί με όλο και πιο ανταγωνιστικούς όρους τόσο στην προμήθεια όσο και στη χονδρεμπορική αγορά.
Αυτή η σταδιακή αλλαγή καταδείχθηκε και κατά τη διάρκεια
της κρίσης του κορονοϊού, όταν για αρκετές ημέρες η παραγωγή των ΑΠΕ έφτασε να καλύπτει πάνω από το 50% της ζήτησης και μάλιστα με εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος.
Ταυτόχρονα όμως, κάτω από τις αντίξοες και ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊού, είχαμε και την πρεμιέρα της πρώτης από τις έξι συνολικά αγορές του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού (target model), την περίφημη αγορά των παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx).
Σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, θα προχωρήσουν και οι άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων και η περίφημη προθεσμιακή αγορά, στην οποία οι παραγωγοί ενέργειας θα μπορούν να απευθύνονται σε καταναλωτές ή σε εταιρείες προμήθειας, κλείνοντας διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση.
Και βέβαια εκτός από τους παραδοσιακούς παραγωγούς ηλεκτρισμού, δηλαδή τις εταιρείες που έχουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (με στερεά ή ορυκτά καύσιμα δηλαδή λιγνίτη και φυσικό αέριο), στην προθεσμιακή αγορά θα μπορούν να συμμετέχουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ένα από τα πρώτα, εάν όχι το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ που φιλοδοξεί να ανοίξει την αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων του Target Model για την πράσινη ενέργεια, θα είναι το φωτοβολταϊκό project που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη.
Πρόκειται για ένα από τα mega – projects που αναπτύσσει η εταιρεία στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής απόσυρσης του λιγνίτη και το οποίο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 50MW. Στην ουσία πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρώτο ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW, που θα κατασκευαστούν σε οικόπεδα που στο παρελθόν υπήρχαν λιγνιτωρυχεία και τα εδάφη έχουν πλέον αποκατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024. Ήδη μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης περίπου το 1/3 του στόχου, καθώς βρίσκονται σε οργανική ανάπτυξη περίπου 500MW έργων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα mega φωτοβολταϊκά projects σε Κοζάνη (230MW) και Μεγαλόπολη (50MW), τα οποία προστίθενται στα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ ισχύος 105MW, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου