Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ντίνος Μπενρουμπή: Εάν καταρρεύσουν οι εισπράξεις της ΔΕΗ και δεν την ενισχύσει το κράτος, κινδυνεύει με κατάρρευση όλη η ηλεκτρική αγορά

 
Η μείωση της ενεργειακής ζήτησης και τα ζητήματα ρευστότητας των εταιρειών είναι τα δύο βασικότερα και άμεσα προβλήματα που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα, όπως αναφέρει ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Protergia -  MYTILINEOS, σε συνέντευξη στο energypress.
Ο κ. Μπενρουμπή προειδοποιεί πως αν η ΔΕΗ αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας και δεν βοηθηθεί από τον βασικό της μέτοχο, το κράτος, τότε κινδυνεύουν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες από ένα ντόμινο χρεών.
Ο ίδιος επισημαίνει την ταχεία δραστηριοποίηση του ΥΠΕΝ
και τη συνεργασία που έχει με τους φορείς της αγοράς, ενώ μιλώντας για την ίδια την Protergia αναφέρει ότι κράτησε όλες τις λειτουργίες (όχι μόνο τους σταθμούς) ενεργές, με τον κόσμο να δουλεύει από το σπίτι, από τις 12 Μαρτίου, και δεν έκανε καθόλου χρήση του μέτρου του να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού της, παρόλο που εμπίπτει στα ΚΑΔ που ο νόμος το επιτρέπει.
Ο κ. Μπενρουμπή ασκεί κριτική στον τρόπο που αντέδρασε η Ευρώπη (too little, too late), ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι, όσο και αν η ΕΕ προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει το αντίθετα μήνυμα, "η μείωση του CO2, που θα υπάρξει από την τεράστια παγκόσμια ύφεση, θα χαλαρώσει πρόσκαιρα τις ενέργειες προς το 2050 και την κλιματική ουδετερότητα".
Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ. Μπενρουμπή:
  • Από το δικό σας τομέα δραστηριοποίησης, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση;
Όπως είναι γνωστό, ο Τομέας της εταιρίας MYTILINEOS τον οποίον διοικώ, δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, και στην εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου. Η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η παροχή φυσικού αερίου στα σπίτια, κυρίως για θέρμανση, όσο ακόμη ο καιρός είναι κρύος, στις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες της τραγικής υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί παράγοντες, από όσο ήδη ήταν υπό συνθήκες κανονικότητας. 
Το κυριότερο μέλημα μας είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της εταιρίας μας σε συνεχή λειτουργία, φροντίζοντας παράλληλα, να υπάρχουν συνθήκες ακραίας προστασίας για το προσωπικό των σταθμών μας, το οποίο, όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, αλλά είναι υποχρεωμένο κάθε μέρα να πηγαίνει κανονικά στον χώρο εργασίας του. Παράλληλα, έχουμε μεριμνήσει να υπάρχει σε ετοιμότητα, απομονωμένο στο σπίτι του, προσωπικό εφεδρείας, στην απευκταία περίπτωση, που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα σε κάποιο μέλος του προσωπικού των σταθμών μας. 
Επιπλέον, εάν η υγειονομική κρίση και η απαγόρευση διεθνών μετακινήσεων, κρατήσει πολλούς μήνες, εάν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία έλευσης ξένων τεχνικών, θα αρχίσουν να παρουσιάζονται προβλήματα, στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης των σταθμών. Αλλά αυτό είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε… 
  • Συνολικά για την ενεργειακή αγορά ποιοι είναι οι φόβοι σας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού; 
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυο. Η πρώτη, την οποία την βλέπουμε άμεσα – χωρίς ίσως να είναι η σοβαρότερη από τις δυο- είναι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Βιομηχανίες διέκοψαν αυτοβούλως την λειτουργία τους, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κρίσης, όλα τα μαγαζιά έκλεισαν δια νόμου, και γενικά το lockdown έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία, κατά την άποψη μου, θα έχει διάρκεια. Αυτό, προφανώς και θα επηρεάσει ανάλογα, τα αποτελέσματα κάποιων εταιριών του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος , τον οποίον δεν τον έχουμε δει ακόμη σε όλη του την έκταση, είναι ο κίνδυνος ρευστότητας των εταιριών, και κυρίως της ΔΕΗ. Εάν καταρρεύσουν οι εισπράξεις της ΔΕΗ, και δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυσή της από το κράτος, που είναι και ο βασικός της μέτοχος, κινδυνεύει με κατάρρευση όλη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν η ΔΕΗ καταφέρει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της, ίσως κάποιες άλλες εταιρίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το μέγεθός τους, την οικονομική ευρωστία τους, την στήριξη από τους μετόχους τους και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου πελατών τους, να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ρευστότητας, τα οποία όμως, έχουν μικρότερη κρισιμότητα για την αγορά, και ήδη το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση γενικότερα, λαμβάνουν μέτρα στήριξης τους , τόσο άμεσα όσο και έμμεσα (στήριξη των διαχειριστών).
  • Θεωρείτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε όλοι να κινηθούμε μετά την κρίση, επιτρέπει αισιοδοξία και προσδοκίες;
Συνήθως είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, και στα 42 χρόνια που δραστηριοποιούμαι ως στέλεχος επιχειρήσεων έχω ζήσει πολλές πολύ αντίξοες συγκυρίες. Στις περισσότερες από αυτές όμως, αν όχι σε όλες, οι ρίζες των προβλημάτων ήταν οικονομικές, και όχι προβλήματα υγείας, σε κάποιο βαθμό θανατηφόρα, του γενικού πληθυσμού. 
Φοβάμαι ότι μετά την κρίση, η ανθρώπινη συμπεριφορά θα έχει αλλάξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού), και αυτό δεν μου επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, ούτε για το οικονομικό μέλλον, ούτε για την κοινωνία. 
Οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, έχουν υπερβεί εαυτούς, σε κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης, και το ίδιο και στην Ελλάδα, στο μέτρο του εφικτού. Δεν ξέρω όμως, αν όλα αυτά, θα σταθούν αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει αυτή την στιγμή, είναι το να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες ζωές. 
Αυτό και μόνο μετράει προς το παρόν, και τουλάχιστον στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δείχνει να το έχει αντιληφθεί έγκαιρα
  • Ποια είναι η εντύπωσή σας για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας. Για παράδειγμα, ως κλάδος βρήκατε από την πολιτεία ευήκοα ώτα ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις σε άμεσα προβλήματα;
Έχω χρέος να πω ότι το ΥΠΕΝ, το οποίο είναι το αρμόδιο υπουργείο για τον κλάδο μας, έδειξε πρωτοφανή στα χρονικά δραστηριοποίηση. Έγιναν πάρα πολλές τηλεφωνικές διασκέψεις, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Θωμά και της Γενικής Γραμματέως κας Σδούκου, τόσο για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, με συμμετοχή κάθε φορά είτε των προμηθευτών, είτε των θερμικών παραγωγών, είτε των παραγωγών ΑΠΕ, όσο και για επίλυση μεμονωμένων προβλημάτων, όπως η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία. 
Για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου εκφράστηκαν προθέσεις συγκεκριμένων λύσεων, κάποιες εκ των οποίων υλοποιήθηκαν, και για κάποιες εκκρεμεί η υλοποίηση τους, η οποία περνάει, ως επί το πλείστον, και από το ΥΠΟΙΚ.
  • Πιστεύετε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας ανταποκρίθηκε στο ρόλο της; Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;
Θεωρώ ότι η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας έβαλε κατ΄ αρχάς το χέρι στη τσέπη, όπως θα έλεγε και ο λαός, για να βοηθήσει οικονομικά, και όχι μόνο, το ΕΣΥ, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται, και θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο. 
Από κει και πέρα η κάθε επιχείρηση διαχειρίστηκε την κρίση κατά το δοκούν. Μιλώντας για την δική μας εταιρία (Protergia) θέλω να πω ότι κρατήσαμε όλες τις λειτουργίες μας (όχι μόνο τους σταθμούς) ενεργές, με τον κόσμο να δουλεύει από το σπίτι, από τις 12 Μαρτίου, και δεν κάναμε καθόλου χρήση του μέτρου του να θέσουμε σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού μας, παρόλο που εμπίπτουμε στα ΚΑΔ που ο νόμος το επιτρέπει. 
Κρίναμε ότι έχουμε την οικονομική δυνατότητα, να καλύψουμε τους εργαζομένους μας, έστω και αν υποχρεωτικά υπο - αποδίδουν, χωρίς να επιβαρύνουμε το κράτος. Επίσης κάναμε πολλά πράγματα, για να στηρίξουμε οικονομικά τους πελάτες μας, με έκτακτες εκπτώσεις στο ρεύμα, ανοχή στα περιθώρια εξόφλησης για τους ιστορικά συνεπείς πελάτες μας, και παροχή  κινήτρων και διευκολύνσεων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να μην χρειαστεί να βγουν από το σπίτι. 
  • Πως αξιολογείτε τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης;
Δεν τον αξιολογώ θετικά. Too little, too late. Η υγειονομική κρίση έθιξε απρόσμενα δυσανάλογα προηγμένες δυτικές χώρες και της Ευρώπης, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κάποιος, και δεν υπήρξε η ανάλογη οικονομική, και όχι μόνο, αλληλεγγύη, από τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες. Μάλλον το αντίθετο. 
Η Ευρώπη έδειξε ότι είναι ομοσπονδία μόνο για τα καλά και μεγαλόπνοα και στα δύσκολα δείχνει να είναι ένα σύνολο ετερόκλητων και ασύνδετων μεταξύ τους κρατών. 
Θέλω να πιστεύω, ότι όλοι είναι επηρεασμένοι από το υγειονομικό θανατηφόρο σοκ και ότι, αν και όταν αυτό παρουσιάσει κάποια ύφεση, θα υπάρξει πιο καθαρή σκέψη οικονομικής αλληλεγγύης, για κοινή ανάπτυξη.
  • Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε ένα πρόβλημα «διεθνούς ηγεσίας» και βλέπουν την ανάγκη επαναχάραξης κατευθύνσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζονται πόροι για οικουμενικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Πιστεύετε ότι μπορεί πράγματι η παρούσα κρίση να φέρει τέτοια αποτελέσματα;
Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι η υφήλιος αποκοιμήθηκε και έδωσε προτεραιότητα σε λάθος πράγματα. Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο Bill Gates από το 2015. Η υφήλιος στάθηκε τυχερή στις προηγούμενες πανδημίες, αλλά δεν διδάχτηκε τίποτε από αυτές. 
Πιστεύω ότι τώρα το μάθημα είναι πολύ σκληρό και ότι θα δοθεί μεγάλη βάση στην ανάπτυξη ισχυρότερων υγειονομικών δομών, για αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. 
Πιστεύω επίσης, ότι, όσο και αν η ΕΕ προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει το αντίθετα μήνυμα, η μείωση του CO2, που θα υπάρξει από την τεράστιά παγκόσμια ύφεση και μόνο, θα χαλαρώσει πρόσκαιρα τις ενέργειες προς το 2050 και την κλιματική ουδετερότητα. 
Μεσοπρόθεσμα όμως – sooner than later- θα ξαναγυρίσουμε στις σημερινές προσπάθειες για το 2050.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου