Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΥΠΕΝ: Μετά το καλοκαίρι οι διαδικασίες για πώληση περαιτέρω πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ – «Πράσινο φως» μέσω Βουλής



Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το άρθρο 115 του νομοσχεδίου για το περιβάλλον και τις ΑΠΕ να προτείνει την άρση της απαγόρευσης για μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΕ κάτω από το 51%, αλλά ο δρόμος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση φαίνεται
ότι θα είναι μακρύς.
Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ στο energypress με αφορμή τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και ορίζουν: «Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την άμεση ή/και έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ». Οι ίδιες πηγές σπεύδουν να αποσαφηνίσουν πως «η νομοθετική πρόταση δεν σηματοδοτεί και την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Τουλάχιστον για ένα δίμηνο, τρίμηνο δεν πρόκειται να τρέξουν οι εξελίξεις». Το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις διεθνείς αγορές δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις και συνεπώς το ΥΠΕΝ θα αναμένει την κατάλληλη στιγμή.  
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόσχιση του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ είχε βάλει απαγορευτικό στην πώληση ποσοστού του Δημοσίου άνω του 51%: «Η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν δύναται να υπολείπεται του 51%».
Από τις προγραμματικές δηλώσεις κιόλας της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγγείλει την πώληση κι άλλων μετοχών, ενώ γύρω στον Φεβρουάριο ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς ετοίμαζε και σχετικό ταξίδι στο Πεκίνο για συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική State Grid κατέχει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή και ταυτόχρονα με τη συμφωνία που υπάρχει με τους άλλους μετόχους του (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) έχει το δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer) στην περίπτωση που οι δύο μέτοχοι αποφασίσουν να πωλήσουν.
Αξίζει να το τονιστεί ότι τα σενάρια για ενδιαφέρον της State Grid να αυξήσει το μερίδιο της στον ΑΔΜΗΕ είχαν αναθερμανθεί και με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα την περασμένη χρονιά.  
Οι συζητήσεις Αθήνας – Πεκίνου για τον ΑΔΜΗΕ λόγω των γεγονότων της πανδημίας έχουν παγώσει.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χειριστεί με διακριτικότητα, αλλά σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή. Οι κινήσεις, λένε οι πληροφορίες, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς αφού με βάση την προαναφερόμενη συμφωνία των μετόχων η State Grid στην περίπτωση που καταθέσει την ίδια πρόταση με τρίτο επενδυτή για την απόκτηση μετοχών τότε αμέσως κατακυρώνεται σε εκείνη το αποτέλεσμα της πώλησης.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο κατέχει μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχων το 51% του Διαχειριστή. 
 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου