Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πυρά των προμηθευτών ρεύματος κατά της ΡΑΕ για την απαγόρευση στις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης

 
Την έντονη αντίδραση της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού προκαλεί η πρόσφατη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία αποφάσισε να επιβάλει στους προμηθευτές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, απαγόρευση στις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, όταν κάποιος πελάτης "σπάει” το συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Το θέμα τέθηκε προ ημερών στη
διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου αλλά και του υφυπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Θωμά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ δημιουργεί πρόσθετο βάρος στις εταιρείες με την εισήγησή της που περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαφάνεια των τιμολογίων των προμηθευτών, εμποδίζοντας στους παρόχους να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους ρήτρες πρόωρης αποχώρησης.
Για να επιβληθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές η ρήτρα, πρέπει το πρόγραμμα εκτός από συγκεκριμένη χρονική διάρκεια να προσφέρει και αποκλειστικά σταθερή τιμή, αποκλείοντας έτσι από τη δυνατότητα επιβολής της συγκεκριμένης ρήτρας σε όλα τα άλλα εμπορικά προγράμματα. Για παράδειγμα εάν ένα τιμολόγιο περιλαμβάνει ρήτρα Οριακής Τιμής του Συστήματος, όπως συμβαίνει με τη μεγάλη πλειοψηφία των διαθέσιμων στην αγορά προγραμμάτων, τότε δεν μπορεί να ενσωματωθεί ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
 
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες επενδύουν συγκεκριμένα ποσά με στόχο την ανάπτυξη του πελατολογίου τους και η ΡΑΕ με την εισήγησή της δεν επιτρέπει στους παρόχους να ανακτήσουν ούτε μέρος του κόστους απόκτησης ενός πελάτη, που υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα στην αγορά στα 70 έως 100 ευρώ.
Η απαγόρευση αυτή σύμφωνα με πηγές της αγοράς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός της απαγόρευση της ρήτρας, η ΡΑΕ αποφάσισε να υποβάλει στους προμηθευτές την υποχρέωση εκτενών εβδομαδιαίων αναφορών οικονομικών δεδομένων και γνωστοποίησης στοιχείων, "χωρίς πραγματική αντίληψη του πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η αγορά” σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου