Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΔΕΗ: Το καλοκαίρι οι τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων- Ποιοι είναι οι 3 ενδιαφερόμενοι

 

Θερμό ενδιαφέρον διατηρούν σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις επενδυτές  Deutsche Bank και τα fund Carval και PIMCO που θέλουν να συμμετέχουν στις τιτλοποιήσεις των οφειλών της ΔΕΗ, παρά την καθυστέρηση που έχει η διαδικασία λόγω των συνθηκών στην αγορά. Οι επενδυτές,  έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους, και συνεχίζουν τις συνομιλίες  με τη ΔΕΗ και είναι έτοιμοι ώστε μόλις
επιτρέψουν οι συνθήκες να δώσουν ένα κατάλληλο επιτόκιο, και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι απόφαση για να προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις, η μία αφορά ένα πακέτο οφειλών μέχρι 60 ημέρες και η άλλη για ένα πακέτο απαιτήσεων από 90 ημέρες και πάνω, έχει ήδη λάβει το ΔΣ της ΔΕΗ πριν μια εβδομάδα, χωρίς  όμως να έχουν εγκριθεί  οι όροι.  Εκτιμάται ότι η οριστικοποίηση των όρων και οι τιτλοποιήσεις θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον οι αγορές επιστρέψουν σε μια κανονικότητα, και μπορεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ κάποιο «κανονικό» επιτόκιο.
Η ΔEH προσδοκά να αντλήσει έσοδα της τάξης των 300 εκ. από το πρώτο πακέτο των οφειλών πάνω από 90 ημέρες (ανάλογα με το μείγμα του χαρτοφυλακίου που θα διαμορφωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή), και 200 εκατ. ευρώ από το δεύτερο. Η διάρκεια των χρηματοδοτήσεων θα είναι 36 μήνες  αλλά το ύψος του κουπονιού και οι άλλοι όροι της συναλλαγής θα συμφωνηθούν λίγο πριν την τελική συναλλαγή, καθώς μέχρι τότε αλλάζει τόσο το επενδυτικό περιβάλλον αλλά και το μείγμα των προς τιτλοποίηση οφειλών….
Η μειωμένη εισπραξιμότητα «ανανεώνει» την ποιότητα του χαρτοφυλακίου
Τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εμφανίζουν την εισπραξιμότητα να έχει περιοριστεί κατά 30% και υπάρχει ανησυχία  ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και στο 50% το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, καθώς πέραν της οικονομικής στενότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επανέρχεται ένα κλίμα χαλάρωσης ακόμη και σε εκείνους που θα μπορούσαν να πληρώσουν.
Αυτό το γεγονός από τη μια έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα της εταιρείας, αλλά από την άλλη σύμφωνα με πηγές έχει και ένα «θετικό»: Ανανεώνει το μείγμα του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί το καλοκαίρι, αφού θα μπορεί η εταιρεία να προσθέσει οφειλές πιο πρόσφατες και με ένα καλύτερης ποιότητας χαρτοφυλάκιο. «Έτσι αν και κάποιες οφειλές θα έχουν γίνει ακόμη πιο παλιές μειώνοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, το γεγονός ότι θα προστεθούν και νεότερες, βελτιώνει το συνολικό μείγμα του χαρτοφυλακίου ώστε να μπορέσει να πάρει η ΔΕΗ τουλάχιστον τα ίδια κεφάλαια που αρχικά υπολόγιζε».
‘Εχουν αποφασιστεί όλα…εκτός από τους όρους
Εν τω μεταξύ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ήδη έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τις 2 τιτλοποιήσεις από το ΔΣ της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις δεν αφορούν συγκεκριμένους εμπορικούς όρους, απλά αναφέρουν ότι θα υλοποιηθούν οι τιτλοποιήσεις και θα καθοριστούν οι όροι όταν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες. Δηλαδή δεν υπάρχει ρητή απόφαση για το πότε θα γίνουν ούτε πιο θα είναι το επιτόκιο και τι ποσά θα λάβει η ΔΕΗ έναντι των οφειλών που τιτλοποιεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ωστόσο το γεγονός ότι ήδη το Δ.Σ έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις, επιταχύνει τις διαδικασίες και τις τεχνικές προετοιμασίες, ώστε μόλις οι συνθήκες στην αγορά χρήματος είναι κατάλληλες  για να πάρει ένα καλό επιτόκιο, μπορεί άμεσα να προχωρήσει στην τιτλοποίηση, ώστε να μη χρειάζεται παραπάνω χρόνο τότε.
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, ενέκρινε την αρχιτεκτονική του όλου μηχανισμού,    βάσει του οποίου θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις : Δύο εταιρειές ειδικού σκοπού θα συσταθούν (SPV’s), ενώ δύο επίσης θα είναι τα είδη των ομολογιών που θα δημιιουργηθούν, οι senior notes και οι junior notes, προκειμένου η έκδοση να λάβει χώρα μόλις βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή, καλώς εχόντων μέσα στο καλοκαίρι.
www.mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου