Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Επιδεινώνονται οι συνθήκες για τη ΔΕΗ, ανέφικτη η έκδοση ομολόγου και ο κίνδυνος κρατικής βοήθειας

Επιδεινώνονται οι συνθήκες για τη ΔΕΗ, ανέφικτη η έκδοση ομολόγου και ο κίνδυνος κρατικής βοήθειας Ο K. Χατζηδάκης τηρώντας υπεύθυνη στάση εφιστά την προσοχή όλων σε ένα από τα βασικά project της κυβέρνησης την εξυγίανση της ΔΕΗ
Επιδεινώνονται οι συνθήκες για την ΔΕΗ στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρίας, πράγμα για το οποίο προειδοποίησε και ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μείωση εισπραξιμότητας της τάξης του 20% αν συνεχιστεί θα αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.
Ο K. Χατζηδάκης τηρώντας υπεύθυνη στάση εφιστά την προσοχή όλων σε ένα από τα βασικά project της κυβέρνησης με μεγάλη σημασία για το σύνολο της κοινωνίας και της παραγωγής, που ομολογουμένως ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία.
Οι συνθήκες άλλαξαν όμως δραματικά και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει νέα δεδομένα.
Το πρώτο αφορά την μείωση του κύκλου εργασιών της που οφείλεται στην ύφεση και στην μείωση της ζήτησης.
Έτσι το μερίδιό της έπεσε στο 67,91% τον Μάρτιο του 2020 με μείωση των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα κατά 65% και των υδροηλεκτρικών μονάδων κατά 24%.
Πλεονέκτημα αποτελεί η μείωση των τιμών των CO2 αν και η λιγνιτική παραγωγή είναι περιορισμένη και τείνει να περιοριστεί τελείως με βάση το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων, ενώ η Επιχείρηση πραγματοποιεί το μεγάλο τμήμα των εισαγωγών ενέργειας.
Η μείωση συνολικά της ζήτησης αποτελεί ένα εν δυνάμει πρόβλημα που επιδρά αρνητικά στην πορεία του κύκλου εργασιών.
Από τις ενδείξεις του τελευταίου μήνα οι βασικοί κερδισμένοι της κρίσης είναι τα εργοστάσια φυσικού αερίου, όπου εκεί η ΔΕΗ έχει ισχυρές μονάδες και μάλιστα προχωρεί σε αναβάθμιση αυτής της Κομοτηνής, λόγω της χαμηλής τιμής φυσικού αερίου και LNG.
Όμως οι μονάδες φυσικού αερίου αποτελούν μέρος της παραγωγής της.

Χωρίς ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης στην κρίση και με νέα δάνεια για την κάλυψη νέας τρύπας

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τις εξελίξεις αν εκμεταλλευόταν τις εισαγωγές χαμηλών τιμών που θα προκύψουν εκ των πραγμάτων από την εφαρμογή του target model, λόγω ανταγωνιστικοτέρων τιμών στις υπό διασύνδεση αγορές.
Αυτό θα λειτουργούσε αν παράλληλα είχαν επιταχυνθεί οι εθελουσίες ενώ οι διαδικασίες της απολιγνιτοποίησης χρειάζονται κεφάλαια.
Με τα σημερινά δεδομένα όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογο, όμως θα μπορούσε να το είχε κάνει μήνες νωρίτερα για να έχει τώρα τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Ούτε και πρόκειται με την αλλαγή των συνθηκών να βγάλει τα κέρδη των 800 εκατ ευρώ EBITDA που ήταν στο business plan εταιρίας που ανακοινώθηκε.
Όπως έγραψε κατά αποκλειστικότητα το Worldenergynews.gr ήδη, η εταιρία διαπραγματεύεται δάνειο ύψους 150-200 εκατ. ευρώ με την EBRD και ένα δεύτερο δάνειο αντίστοιχου ύψους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το θέμα της εισπραξιμότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΔΕΗ αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές λογαριασμού ρεύματος.
Τα δάνεια αυτά θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κεφαλαιακή δομή της ΔΕΗ και θα πρέπει να περιμένει πλέον μια μεγάλη εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών εκτοξεύθηκαν πάνω από 20%, για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Είναι προφανές ότι το timing έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην διοίκηση της επιχείρησης που προφανώς περίμενε να αξιοποιήσει μια ιδανική και ώριμη συνθήκη για την έκδοση του ομολόγου, η οποία ανετράπη πλήρως.
Το μεγάλο ζήτημα για την ΔΕΗ είναι, όταν δανείζεται για να καλύψει νέες καθυστερήσεις οφειλών, πως θα χρηματοδοτήσει τις εθελουσίες, οι οποίες είναι στο βασικό πρόγραμμα αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν την απολιγνιτοποίηση.
Το ότι αυτό θα γίνει δεν γεννάται θέμα.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η επιχείρηση να το κάνει από μόνη της με τις παρούσες συνθήκες ή θα χρειασθεί κρατική βοήθεια, κρατική βοήθεια σημαίνει και dilution των ιδιωτών μετόχων.

Τα πλεονεκτήματα
Παράλληλα η τιτλοποίηση των οφειλών ασφαλώς και θα είναι ανακούφιση, αλλά οι όροι που θα προχωρήσει, υπό συνθήκες κρίσης των παγκοσμίων αγορών, θα έχουν σαφέστατα λιγότερο πλεονεκτήματα σε σχέση μα αυτά που αναμένονταν.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ θα είναι επίσης μια πιο απαιτητική διαδικασία, εφόσον οι αγορές δεν βελτιωθούν ουσιαστικά σε σχέση με την αποτίμηση και την προσέλκυση επενδυτών.
Μένει να ξεκαθαρισθεί ποια μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα εφόσον μαζί με την Motor Oil κερδίσει την μάχη της ΔΕΠΑ.
Τέλος η στροφή στις ΑΠΕ συνεχίζεται εντατικά και όπως είναι γνωστό, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού 200 MW στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας έτσι κι επίσημα την εκκίνηση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.
Πηγή - www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου