Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ηχηρές υποψηφιότητες για τις 2 θέσεις στην Επιτροπή Ελέγχου της ΔΕΗ – Αναβαθμισμένες οι αρμοδιότητές της

Εντυπωσιακά βιογραφικά και ηχηρές υποψηφιότητες περιλαμβάνει η λίστα των υποψηφίων για τις 2 θέσεις της Επιτροπής Ελέγχου της ΔΕΗ, τους οποίους θα εκλέξουν οι μέτοχοι της επιχείρησης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8/5.
Η λίστα των 5 υποψηφίων που συνέταξε το ΔΣ της ΔΕΗ περιλαμβάνει υποψήφιους με πλούσια προσόντα και σημαντική
επαγγελματική διαδρομή και θητεία σε θέσεις ευθύνης, σε διάφορους φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, ο κ. Ευ. Αγγελετόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Business Logistics Services (BLS Ltd) και Εκτελεστικός Διευθυντής της Arcadia Consulting Ltd και, μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει και υλοποιήσει το έργο “Παροχή Υπηρεσιών Logistics Support για του Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004”, καθώς και το έργο “Παροχή Υπηρεσιών Logistics Support για τους Special Olympics World Summer Games (SOWG) Athens 2011”.
Ο κ. Αλ. Ανδρεάδης είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1994, δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας  και, μεταξύ άλλων, διετέλεσε εταίρος και διαχειριστής της Τεχνικής Εταιρείας μελετών ΔΑΙΟΜΕΤΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. και διαθέτει 21 χρόνια εμπειρία σε μελέτες και 3 χρόνια εμπειρία σε κατασκευή δημοσίων έργων.
Ο κ. Αβρ. Γουναρίδης είναι σήμερα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Διευθύνων Σύμβουλος σε ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΑ, πρόεδρος ΔΣ της Folli Follie και πρόεδρος του Δ.Σ. της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος
Ο κ. Δημ. Παναγέας, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην ΟΠΑΠ Α.Ε., την OPAP International LTD και την OPAP Services S.A., αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Στοιχηματικών Εταιρειών EL Sports (European Football Pool), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κρατικών Λοταριών, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ομάδα Εργασίας για την εγκατάσταση και τις υπηρεσίες),, ενώ έχει διατελέσει και νομικός σύμβουλος σε πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων
Ο κ. Αιμ. Στασινάκης έχει θητεύσει, μεταξύ άλλων, και ως Γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος και στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, την Εγνατία Οδό, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΒΤΑ-ΒΙΠΕ και τον ΟΠΑΠ.
Το ζήτημα συμπλήρωσης της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου της ΔΕΗ απορρέει από τις προβλέψεις του ν. 4643/2019. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου, τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου θα επιλεγούν από κατάλογο προσώπων με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα από την ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 23/12/2019 είχε αποφασίσει την αναβολή λήψης απόφασης επί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Αναβαθμισμένες οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου
Οι ισχυρές υποψηφιότητες προφανώς σχετίζονται με τις αναβαθμισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Επιτροπή Ελέγχου της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4643/2019, οι οποίες είναι οι εξής:
 (α) ο έλεγχος και η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών σε δειγματοληπτική βάση, 
(β) η υποβολή ετήσιας αναφοράς προς το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την απόδοση της λειτουργίας ανάθεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των συναφών κινδύνων και τη σύνδεση της λειτουργίας Προμηθειών με την εταιρική στρατηγική και πολιτικές, 
(γ) η εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τροποποιήσεις του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών και εν γένει για μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της λειτουργίας Προμηθειών της εταιρείας. 
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, πέραν τη συμπλήρωσης της Επιτροπής Ελέγχου με 2 νέα μέλη, θα κληθεί να εγκρίνει την εκ του νόμου προβλεπόμενη, σύμφωνα με τα παραπάνω, νέα δομή και σύνθεση της ΕΕ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου