Τρίτη 14 Απριλίου 2020

«Κήπο της γιαγιάς» με αρωματικά φυτά φτιάχνει στο ΛΚΔΜ η ΔΕΗ

 
Το σχέδιο για την ανάπτυξη καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην εξωτερική απόθεση του Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου προχωράει η ΔΕΗ, υλοποιώντας έτσι μια ιδέα που είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση Παναγιωτάκη, στα πλαίσια των τότε σχεδιασμών της επιχείρησης ενόψει απολιγνιτοποίησης.
Η ΔΕΗ ευελπιστεί ότι σε περίπου ένα χρόνο η ανάπτυξη της
καλλιέργειας θα έχει ολοκληρωθεί. 
Αυτή, εξάλλου, είναι και το εκτιμώμενο από την επιχείρηση διάστημα που θα χρειαστεί ο ανάδοχος του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει για την προμήθεια, φύτευση και άρδευση των φυτών, την κατεργασία εδάφους με την εφαρμογή καλλιεργητή, την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης χειρωνακτικά και με μηχανικά μέσα, καθώς και τη χημική της καταπολέμηση.
Τα φυτά που έχουν επιλεγεί προς καλλιέργεια είναι η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο.
Οι ποσότητες που θα φυτευτούν θα είναι αρκετά μεγάλες, καθώς το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έως και 20.000 φυτά ρίγανης, 5.000 λεβάντας, 4.000 δεντρολίβανου και 12.000 φασκόμηλου.
Με τις ποσότητες αυτές, η περιοχή σε λίγο καιρό θα μοιάζει με ένα τεράστιο «κήπο της γιαγιάς», δεδομένου ότι επιλέγονται αρωματικά φυτά που μας γεμίζουν αναπόληση.
Το σχέδιο της ΔΕΗ, βέβαια, δεν είναι απλώς ο καλλωπισμός εδαφών που ήταν ταλαιπωρημένα από την εξορυκτική δραστηριότητα στη γύρω περιοχών, αλλά η επιχειρηματική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, ως ένας κλάδος που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου