Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ενεση 550 εκατ. ευρώ στην αγορά του ρεύματος - Πρεμιέρα με τα 200 εκατ. της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έπονται δάνεια για ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ

 
 Σε ένα ποσό που αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 550 εκατ ευρω ανέρχονται αθροιστικά οι δράσεις που έχουν εξαγγελθεί μαζί με εκείνες που δρομολογηθεί για την στήριξη, προς ώρας τουλάχιστον, της αγοράς του ρεύματος.
Ξεκινώντας από την πίστωση χρόνου που παρέχει η χθεσινή ΠΝΠ
στις εταιρείες προμήθειας για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τους διαχειριστές, έως τα δάνεια που φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, αθροίζεται ένα μαξιλάρι άνω του μισού δισ ευρώ, του οποίου φυσικά η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης. Στην πράξη τα κεφάλαια που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί ότι θα πέσουν στην αγορά, μαζί με εκείνα που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν :
* Τα 200 εκατ ευρώ στα οποία μεταφράζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διευκόλυνση προς τους προμηθευτές για την αποπληρωμή σε τέσσερις δόσεις του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους διαχειριστές, μέσω της ΠΝΠ που εκδόθηκε χθες. Η διάρκεια της ρύθμισης αφορά το δίμηνο Απριλίου-Μαίου.* Τα 180-200 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να πάρουν μέσω της EBRD τον Μάιο η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως έγραψε χθες το “Energypress”, (Δανεισμό 100-200 εκατ. ευρώ από EBRD θα αναζητήσει η ΔΕΗ - Τι προσδοκά από τιτλοποιήσεις, κρατικές εγγυήσεις). Στην πράξη η ΔΕΗ επιδιώκει να ενισχύσει αφενός την δική της ρευστότητα, αφετέρου να θωρακίσει περαιτέρω την θυγατρική της, μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί η τελευταία αντιμέτωπη με μικρότερα κατά 30% έσοδα από ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τούτο θα συμβεί είτε επειδή κάποιοι από τους προμηθευτές δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν την ρύθμιση της ΠΝΠ για καταβολή σε τέσσερις δόσεις του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, είτε εφόσον επιδεινωθεί η εισπραξιμότητα στην αγορά του ρεύματος. * Επιπλέον 150 εκατ ευρώ τα οποία συζητά να πάρει ως δάνειο η ΔΕΗ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). * Το 1 εκατ ευρώ, από την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ για τους περίπου 1.300 εργαζόμενους στα 250 καταστήματα (ιδιόκτητων και franchise) των προμηθευτών ενέργειας. * Η δυνατότητα πρόσβασης των προμηθευτών στις εγγυήσεις που θα παράσχει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 3,5 δισ ευρώ το οποίο έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό το υπ. Ανάπτυξης και το οποίο φυσικά αφορά το σύνολο της οικονομίας.
Είναι τα παραπάνω αρκετά για να θωρακίσουν την αγορά απέναντι σε μια παρατεταμένη κρίση ρευστότητας ; Η απάντηση θα δοθεί μόνο στην πράξη, αφού την έκταση της ζημιάς στην οικονομία ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει. Στο σενάριο φυσικά που επιβεβαιωθεί η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 10% με κίνδυνο μάλιστα αυτή να διαχυθεί και στο 2021, η εικόνα αλλάζει και τα παραπάνω κεφάλαια θα αποδειχθούν πολύ λίγα. Σε αυτήν όμως τουλάχιστον την φάση, η παράταση που δόθηκε στις εταιρείες προμήθειας για τις πληρωμές σε δόσεις των υποχρεώσεών τους προς τους διαχειριστές- η οποία ισούται με περίπου 200 εκατ ευρώ- μαζί με τα δάνεια που πρόκειται να αντλήσει ο όμιλος ΔΕΗ, αποτελούν μια πρώτη ανάσα.
Τα νέα από το μέτωπο της εισπραξιμότητας
Καλά νέα ευτυχώς ακούγεται ότι έρχονται και από το μέτωπο της εισπραξιμότητας. Το σοκ των πρώτων εβδομάδων φαίνεται κάπως να μετριάζεται με βάση τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν από τις εταιρείες η ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ. Ενώ στο ξεκίνημα της κρίσης η απώλεια εσόδων στην αγορά κινούνταν στα επίπεδα του 25%-30%, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες συγκρατείται στα επίπεδα του 20% για την ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν και προμηθευτές οι οποίοι κινούνται ακόμη και κάτω από αυτά.
Από εκεί και πέρα, εφόσον τα πράγματα επιδεινωθούν, οι ευρωπαικές θεσμικές τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να παράσχουν όσα δάνεια χρειαστούν οι διαχειριστές, δηλαδή οι ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πηγές της ελληνικής πλευράς που συμμετείχαν στις συνομιλίες με EBRD και ΕΤΕπ. 


Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου