Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Με αυξημένο ρυθμό πληρώνει πλέον η ΔΕΗ τους Διαχειριστές - Τα περυσινά χρέη των 900 εκατ. έπεσαν στα 650 εκατ. ευρώ

 
 


Ταχύτερους ρυθμούς καταγράφει, πλέον, η πορεία μείωσης των οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους, δηλαδή στους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ καθώς και εργολάβους, οφειλές που στερούν ρευστότητα από την ενεργειακή αγορά εν συνόλω, δεδομένου ότι οι Διαχειριστές καθυστερούν με τη σειρά τους την εξόφληση υποχρεώσεων προς ηλεκτροπαραγωγούς, ΑΠΕ κ.λπ..
Μεσα στον τελευταίο χρόνο, το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί
από τα 900 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, σε περίπου 650 εκατ ευρώ στα τέλη του φετινού Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress. Κατεβαίνουν δηλαδή με ένα μέσο ρυθμό 22-24 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα. Στόχος της επιχείρησης είναι να ρίξει κι άλλο το ποσό αυτό. Ευελπιστεί στα τέλη του χρόνου να το έχει διαμορφώσει στα 550 εκατ ευρώ.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η διατήρηση μιας καλής πορείας πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ. Αν και τα μηνιαία δελτία του διαχειριστή δείχνουν ότι λογιστικά τουλάχιστον, αυξάνεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, εντούτοις οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι πολύ λογικές και πάντα εντός περίπου ενός μηνός. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η ΔΕΗ έχει γίνει συνεπέστερη. Πληρώνει περισσότερα και στην ώρα της τον διαχειριστή σε σχέση με παλαιότερα. Εχει ξεκινήσει να αποπληρώνει με καλύτερο ρυθμό τις οφειλές της, γεγονός που εξηγεί και την βελτίωση της ρευστότητας του ΔΑΠΕΕΠ, παρότι η εταιρεία έχει ακόμη δρόμο μπροστά, μέχρι την επάνοδο σε πλήρη κανονικότητα.
Στα τέλη πάντως της περυσινής χρονιάς, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Στο ερώτημα τότε προς την διοίκηση, πότε θα αρχίσει η ΔΕΗ να αποπληρώνει προς τους διαχειριστές, τις παλαιές συσσωρευμένες προς αυτούς οφειλές, η απάντηση ήταν “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν τότε πηγές της επιχείρησης, η στιγμή που αυτή θα ξεκινούσε να εξοφλεί με κανονικό ρυθμό τέτοια παλαιά χρέη, θα αργούσε να έρθει.
Εχοντας ένα ταμειακό έλλειμμα, της τάξης των 900 εκατ ευρω σε ετήσια βάση, που κινδύνευε μάλιστα να αυξηθεί, το τελευταίο που απασχολούσε στα τέλη του 2019 την ΔΕΗ, ήταν να ανοίξει μια νέα “τρύπα” στον ισολογισμό της. Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, το στοίχημα της εποχής εκείνης, ήταν εφόσον η επιχείρηση θα κατάφερνε να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, τότε πιθανότατα στα τέλη του 2020, να ήταν σε θέση, να ανεβάσει κάπως ταχύτητες στον ρυθμό των αποπληρωμών. Στο μεσοδιάστημα, η γραμμή ήταν πως η εξόφληση προς τους Διαχειριστές θα γίνεται σιγά-σιγά, με την λογική του… στάγδην. Η εύθραυστη οικονομική υγεία της ΔΕΗ, δεν επέτρεπε κάτι πιο τολμηρό.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα. Κινήσεις μείωσης κόστους, η πανδημία και η κατακρύμνηση στις τιμές των ενεργειακών αγαθών την βοήθησαν σε αυτό. Μόνο οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα τρίτων, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν στο εξάμηνο κατά 561,3 εκατ. ευρώ (-33,7%) σε σχέση με πέρυσι. Η βελτίωση των οικονομικών επέτρεψε και την βελτίωση των καταβολών δόσεων των συσσωρευμένων οφειλών προς τρίτους. Και εφόσον καταφέρει να τις μειώσει στα 550 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο, αλλά και να διατηρήσει τον φετινό μέσο μηνιαίο ρυθμό εξόφλησης, της τάξης των 22-24 εκατ. ευρώ, τότε στα τέλη του 2021, τα συνολικά της χρέη προς τρίτους μπορεί και να πέσουν στα 260-270 εκατ ευρώ.

 Γιώργος Φιντικάκης
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου