Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Πιέσεις Κομισιόν για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέκεται και στο θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.  

Ως μια ανοιχτή υπόθεση συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κομισιόν το θέμα της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωράει στην εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος απολιγνιτοποίησης. 

Στην 7η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ε.Ε. και στο κεφάλαιο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων η Επιτροπή κάνει ειδική

αναφορά στην αντιμετώπιση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και σημειώνει ότι η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την πρόσβαση τρίτων σε συγκεκριμένο μερίδιο του φορτίου βάσης της ΔΕΗ. 

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας διευκρίνιζαν χθες ότι η πρόσβαση σε φορτίο βάσης που εξετάζεται δεν θα έχει καμία σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που εφαρμόστηκαν μετά το 2015, ζημιώνοντας την επιχείρηση, και καταργήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για μια λύση που θα είναι ουδέτερη για τη ΔΕΗ και θα κινείται στη βάση πρακτικών άλλων χωρών της Ε.Ε., που προχωρούν σε σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ρεύματος από άνθρακα, με αντισταθμιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που κλείνουν πρόωρα τις μονάδες. 

«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με λύση που θα ζημιώνει τη ΔΕΗ, δεν θα κλείσει η αξιολόγηση», δηλώνει εμφατικά ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας. Διευκρινίζει επίσης ότι η αναφορά της Κομισιόν σε πρόσβαση τρίτων σε συγκεκριμένο μερίδιο του φορτίου βάσης της ΔΕΗ δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με πρόσβαση σε υδροηλεκτρική παραγωγή. 

Οι τιμές

Η έκθεση της Επιτροπής στέκεται και στο θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Αν και, όπως σημειώνει, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησαν, εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Αντιθέτως, στη λιανική αγορά οι τιμές ρεύματος είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η έκθεση αναφέρεται και στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός θα παραμείνει ισοσκελισμένος τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Πρόοδος

Στην έκθεση αποτυπώνεται με θετικό πρόσημο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κεφάλαιο της ενέργειας. Υπογραμμίζονται, μεταξύ άλλων, τα σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης (με την κατάρτιση του master plan που τίθεται τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση αλλά και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα), η πρόοδος στις υποδομές, στην ηλεκτροκίνηση, καθώς και η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας (target model). Με βάση την Κομισιόν, η έναρξη των τριών σχετικών αγορών του target model (προημερήσια, ενδοημερήσια και εξισορρόπηση) είναι ένα τεράστιο βήμα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης αγοράς ενέργειας και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να συνδεθεί με γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον.

 

 

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου