Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Μανουσάκης στο Economist: Ο ΑΔΜΗΕ κρατά τα έργα του στις ράγες - Target model και υποδομές ηλεκτρισμού "πάνε μαζί"

 
Κρίσιμη παράμετρος για την ορθή υλοποίηση τόσο του target model όσο και συνολικά της ενεργειακής μετάβασης είναι η υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων σε υποδομές, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας στο
24th Roundtable του Economist, νωρίτερα σήμερα. 
Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας πως προχωράει με ταχείς ρυθμούς και με σχέδιο, ευθυγραμμιζόμενο με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί και οριστεί εξ αρχής. 
Ενδεικτικό της εν εξελίξει μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και με την “πράσινη” ενέργεια στην πρώτη γραμμή, είναι η εικόνα του ενεργειακού μίγματος στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ έγχυσης για τις ΑΠΕ με 51% και συγκεκριμένα 40% για τα αιολικά και 11% για τα φωτοβολταϊκά. 
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την διασύνδεση της Σαντορίνης και εντός του 2021θα προχωρήσει για Μήλο, Σέριφο και Φολέγανδρο, με στόχο το 2024 όλες οι Κυκλάδες να τροφοδοτούνται μέσω του συστήματος Υψηλής Τάσης. 
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη: 
Το ενεργειακό μείγμα αλλάζει δυναμικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο New Green Deal. Η απολιγνιτοποίηση γίνεται για τη χώρα μας εθνικός στόχος, σηματοδοτώντας τη στροφή στην πράσινη και αειφόρο ενέργεια. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής στη χώρα. Με τις θαλάσσιες διασυνδέσεις και τους διεθνείς ενεργειακούς διαδρόμους που κατασκευάζει, συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τους τελευταίους μήνες, παρά την πανδημία που δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων και των οικονομιών, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες:
  • Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Τον Ιούνιο υπογράψαμε στο Ηράκλειο τις συμβάσεις για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στη χώρα: την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Μετά από 40 χρόνια, το όραμα γίνεται πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας για το νησί ασφαλέστερη, πιο πράσινη και πιο φθηνή ηλεκτροδότηση. Το 2023, οι ρύποι CO2 θα μειωθούν κατά 60% στην Κρήτη και οι καταναλωτές όλης της χώρας θα πληρώνουν 400 εκατ. ευρώ λιγότερα στους λογαριασμούς ρεύματος ετησίως.
  • Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου
Επίσης, πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησε η πόντιση του πρώτου καλωδίου της Κρήτης που θα διασυνδέσει τα Χανιά με τη Νεάπολη Λακωνίας. Το υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 135 χλμ, είναι το μεγαλύτερο σε μήκος καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως που θα ποντιστεί σε βάθος 1000 μέτρων.
  • Διασύνδεση Κυκλάδων
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι 3 από τις 4 φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Νάξος θα διασυνδεθεί με υψηλή τάση μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Παράλληλα, προχωρά και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο μεταξύ Σύρου και Λαυρίου που θωρακίσει ενεργειακά το νησί των Κυκλάδων. 
Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε τον διαγωνισμό της Σαντορίνης και το 2021 θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο. Το 2024 οι Κυκλάδες θα τροφοδοτούνται πλήρως μέσω του Συστήματος Υψηλής Τάσης. 
Στόχος μας είναι έως το 2030, όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου να τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. 
  • Νέες δραστηριότητες
Σε αυτόν τον χάρτη, θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια υπεράκτια αιολικά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης. Δύο τομείς στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί, σεβόμενος βέβαια το ρόλο του ως ανεξάρτητος διαχειριστής που δεν παρεμβαίνει στην λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Ήδη, ωριμάζει μελέτες και διερευνά συνεργατικά μοντέλα με έμπειρους παράγοντες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δρομολογεί πιλοτικά έργα στους νέους αυτούς τομείς. 
  • Διεθνείς διασυνδέσεις
Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον γεωπολιτική χάρτη της Ενέργειας μέσω των διεθνών διασυνδέσεων. Τα επόμενα χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώσει κρίσιμες υποδομές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των κύριων ενεργειακών διαδρόμων στην περιοχή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400kV που διασυνδέουν την Ελλάδα με τα Συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας. 
Η μάχη της πράσινης ενέργειας δεν είναι μια εύκολη μάχη. Με επιμονή και προσήλωση στο φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, ο ΑΔΜΗΕ θέτει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ενεργειακό της προφίλ και οι πολίτες της να ωφεληθούν από την καθαρή και φθηνή ενέργεια που η χώρα μας μπορεί –και πρέπει– να παράγει.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου