Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Αντισυμβαλλόμενος : ΔΕΗ: O γίγαντας της ελληνικής βιομηχανίας ξυπνάει

ΔΕΗ: O γίγαντας της ελληνικής βιομηχανίας ξυπνάει
Τον Απρίλιο του 2019 όλος ο όμιλος της ΔΕΗ άξιζε όσο η κατασκευή ενός μεσαίου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο. Η απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας ήταν συντριπτική και η χρηματιστηριακή πορεία της επιχείρησης προεξοφλούσε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον, όπου οι επιλογές ήταν περιορισμένες και τα χρηματοοικονομικά περιθώρια ασφυκτικά. Η ΔΕΗ δεν έφθασε τυχαία στο χείλος της καταστροφής.
Παρά την αδιαμφισβήτητη αξία των μοναδικών παγίων
που διαθέτει, η πληθώρα χρόνιων αστοχιών και λανθασμένων αποφάσεων πρόσθεσε δυσανάλογο ρίσκο, που όταν το ρυθμιστικό περιβάλλον άλλαξε, έγιναν ακόμα πιο εμφανείς προς τους επενδυτές.
Σήμερα η αξία της μετοχής έχει υπερτριπλασιαστεί από τα ιστορικά χαμηλά του 2019 και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πολλά και στη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τύχη: Η πανδημία μπορεί να έφερε μείωση της ζήτησης σε ρεύμα κοντά στο 10% σε σχέση με πέρυσι λόγω της παύσης λειτουργίας μονάδων στη μεσαία τάση (ξενοδοχεία, βιοτεχνίες κ.λπ.), αλλά αυτό για τη ΔΕΗ ήταν ένα… κανονικό λαχείο.
Η μείωση της ζήτησης έβγαλε από την εικόνα την ανάγκη μεγαλύτερη διάρκειας λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, περιόρισε τις εισαγωγές ρεύματος και έφερε ακόμα και κέρδος (!) από την προπώληση ρεύματος στις δημοπρασίες του 2019. Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώθηκαν δραστικά, περιορίζοντας το κόστος πωληθέντων. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες κόστους δημιούργησαν μια εξοικονόμηση 446 εκατ. ευρώ, ενώ από τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες) η εξοικονόμηση στο εξάμηνο έφθασε τα 103 εκατ. ευρώ. Οι αρχαίοι έλεγαν «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Και αφού η διοίκηση της ΔΕΗ το πήρε απόφαση, «οι θεοί» έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να επανέλθει η ΔΕΗ πιο γρήγορα σε βιώσιμη πορεία. Τρία χρόνια νωρίτερα από το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο, για την ακρίβεια.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στον ισολογισμό του εξαμήνου δεν υπάρχει κάτι που να ξενίζει ή να δημιουργεί δυσκολία στο μάτι ενός αναλυτή. Όλες οι γραμμές οργανικού κόστους είναι βελτιωμένες, όλα τα περιθώρια κερδοφορίας είναι αυξημένα και για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό η ΔΕΗ παρήγαγε σοβαρό απόθεμα από μετρητά, με την τελική γραμμή να γυρίζει με δύναμη σε θετικό έδαφος. Τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη έφθασαν τα 485 εκατ. ευρώ (457 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενα έναντι μόλις 9,3 εκατ. ευρώ πέρυσι), όταν η αρχική εκτίμηση για τη χρονιά ήταν 750-800 εκατ. ευρώ, θέτοντας αμέσως σε θετική αναθεώρηση για το σύνολο της χρονιάς τη λειτουργική επίδοση κατά 100 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία στο εξάμηνο ήταν 29 εκατ. ευρώ χάρις στα 40 εκατ. ευρώ του β’ τριμήνου, πιστοποιώντας έτσι και σε επίπεδο καθαρών κερδών τη μεγάλη επιστροφή της ΔΕΗ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές στο εξάμηνο ήταν θετικές κατά 320 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας δραστικά το συνολικό καθαρό δανεισμό στα 3,45 δισ. ευρώ, με τα μετρητά πλέον στον ισολογισμό να φθάνουν τα 590 εκατ. ευρώ δίνοντας αρκετό χώρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα. Οι δύο τιτλοποιήσεις ανεξόφλητων οφειλών (200 εκατ. ευρώ με 3,5% και 300 εκατ. ευρώ 6,8%) αναμένεται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στα ταμειακά διαθέσιμα.
Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, η διοίκηση αναφέρθηκε ότι η επιδιωκόμενη μείωση του προσωπικού για το 2020 θα φθάσει τα 1.300 άτομα. Ηδη η ΔΕΗ γράφει μείωση εξόδων προσωπικού 10% στο εξάμηνο (-40 εκατ. ευρώ), η οποία εκτός από διατηρήσιμη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σε κάποιο μικρότερο ρυθμό και του χρόνου λόγω των υλοποιούμενων δράσεων εθελούσιας εξόδου. Ακόμα η διοίκηση ανέφερε ότι οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις ήταν ιδιαίτερα χαμηλές φέτος (161 εκατ. ευρώ έναντι 379 στο εξάμηνο του 2019), με προοπτική να επιστρέψουν σε ένα επίπεδο κανονικότητας του χρόνου, ενώ το επίπεδο του μικτού δανεισμού δεν αναμένεται να αλλάξει.
Σε ό,τι αφορά το τριετές επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο, αυτό θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς, μαζί ενδεχομένως με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Σε αυτό θα γίνεται πιο λεπτομερής αναφορά στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο διάστημα Οκτωβρίου/Νοεμβρίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ τρίμηνο του 2021 (η ΔΕΗ επιδιώκει την πώληση ποσοστού 49% με τίμημα που θα κινηθεί κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ). Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός των «έξυπνων» (ψηφιακών) μετρητών αρχικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, επένδυση η οποία θα μπει στη λίστα των υπό εξέταση χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν η ΔΕΗ δείξει 1 δισ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη φέτος, η αποτίμησή της έχει ακόμα πολύ δρόμο από το να χαρακτηριστεί δίκαιη. Εταιρείες αυτού του μεγέθους και με τέτοια πάγια ακόμα εντός ισολογισμού (ΔΕΔΔΗΕ) δικαιολογούν τουλάχιστον 6,0-6,5 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών. Με τους δικούς μας υπολογισμούς, η επιπλέον αξία αντιστοιχεί σε μία φορά την τρέχουσα αξία της ΔΕΗ. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν βρίσκει κανείς κάθε μέρα τέτοιες ευκαιρίες…
On the Spot

Αγορά: Μετά την πανδημία ήρθαν τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο, διατηρώντας το καχεκτικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ολο το καλοκαίρι παίχθηκε σε μια διακύμανση 50 μονάδων -ούτε 10% στα τρέχοντα επίπεδα-, τη στιγμή που οι ξένες Αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και η ελληνική δεκαετία διαπραγματεύεται με απόδοση 1,2%. Αυτό κάνει ακόμα πιο δυσάρεστη την κατάσταση, αφού ο επενδυτής της ελληνικής Αγοράς νιώθει ότι έχει σοβαρό κόστος ευκαιρίας. Αν είχε τοποθετημένα τα χρήματά του σε άλλα χρηματιστήρια, αγοράζοντας απλώς τους δείκτες αναφοράς, θα μπορούσε να είχε καρπωθεί μέρος της ανόδου και θα είχε τουλάχιστον αποφύγει την πλήξη των καθημερινών συνεδριάσεων του Χ.Α. Εχει επισημανθεί από έμπειρους παράγοντες του χώρου ότι ένα χρηματιστήριο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν οι επενδυτές διαισθάνονται ότι οι τιμές έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι διαφορετικές σε κάποιο κοντινό βάθος χρόνου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί αυτή η αλλαγή να γίνει προς τα κάτω. Ακόμα και αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στην ταλαιπωρημένη ελληνική Αγορά: Οσο το καλοκαίρι όδευε προς το τέλος του η διακύμανση έσφιγγε περισσότερο, οι τιμές έδειχναν στην πλειονότητά τους ακίνητες, αποθαρρύνοντας ακόμα και τους traders. Ο Αύγουστος ήρθε να επιβεβαιώσει τη μειωμένη συμμετοχή και με νούμερα: οι ενεργοί κωδικοί τον Αύγουστο υποχώρησαν στους 14.322, που είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2018. Εντάξει, οι περισσότεροι ήμασταν στις παραλίες. Από εδώ και πέρα να δούμε τι θα γίνει που οι δικαιολογίες τελειώνουν, μια και η οικονομική ατζέντα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ημερολόγιο: Στην ομιλία του πρωθυπουργού απόψε το απόγευμα και το περιεχόμενο των οικονομικών εξαγγελιών αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικές με τη διάθεση του πακέτου ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Επιστρέφοντας στο χρηματιστήριο, χωρίς το μέρισμα των 3 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Κλουκίνας τη Δευτέρα, ενώ την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα 0,095 λεπτών από τη Βογιατζόγλου. Με μικρότερο ρυθμό συνεχίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου και την άλλη εβδομάδα, με τo KΡΙ- ΚΡΙ και την Epsilon Net να παίρνουν τη σκυτάλη την προσεχή Τρίτη, την Autohellas να ακολουθεί την Τετάρτη και τη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας να συνεχίζει την Πέμπτη. Επισημαίνεται, τέλος, ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Roadshow EXAE: Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ψηφιακό roadshow της ΕΧΑΕ, που υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, στη 15η ετήσια διοργάνωση του θεσμού οι παρουσιάσεις των εταιρειών και οι ομιλίες θα διεξαχθούν την Πέμπτη 17, Παρασκευή 18 και Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος που η διοργάνωση «άπλωσε» κατά μία ημέρα έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των συναντήσεων 1-1, μια και η οροθέτηση πλέον αφορά διαθεσιμότητες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες που θα πάρουν μέρος είναι 34 (μπορεί να μειωθούν αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον) και οι παρουσιάσεις αφορούν αποκλειστικά επενδυτές που έχουν την έδρα στους στο εξωτερικό. Ο αποκλεισμός εγχώριων θεσμικών μια γκρίνια την έφερε, αφού η ψηφιακή εκπομπή του συνεδρίου μπορούσε να περιλάβει περισσότερους ενδιαφερόμενους επενδυτές στις ομαδικές παρουσιάσεις, εξασφαλίζοντας περισσότερη συμμετρική πληροφόρηση. Από την κυβέρνηση θα υπάρξει εκπροσώπηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

FTSE: Στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβουν χώρα και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης προστίθεται η ΕΥΔΑΠ, ενώ στον δείκτη Micro Cap μπαίνουν οι μετοχές των Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, ΑΒΑΞ και BRiQ Properties. Αντίθετα, από τον δείκτη Micro Cap αφαιρούνται οι μετοχές των Τράπεζα Ελλάδος, Quest και Intralot.

ΝΕΩΡΙΟΝ: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Στις 9 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η μεταβίβαση του 53% σε επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα την Κύπρο και ημερομηνία δημιουργίας τις 4 Μαΐου του 2020 (FEYTEA HOLDING LTD). Οι μετοχές είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τον Αύγουστο του 2012, ωστόσο παραμένουν εισηγμένες. Υστερα από οκτώ χρόνια υπάρχει μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για την επιστροφή της εταιρείας σε κανονική ροή διαπραγμάτευσης. Το ερώτημα είναι βέβαια αν σε μια εταιρεία που βρίσκεται σε αναστολή συντρέχουν οι λόγοι για την υποβολή δημόσιας πρότασης, αφού η απόκτηση της συμμετοχής υπερβαίνει το 50%.

Στο επόμενο φύλλο: Και άλλα αποτελέσματα από το εξάμηνο, τι ακούσαμε στις τηλεδιασκέψεις των Μυτιληναίος, Quest και ΟΠΑΠ.
 *Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 12-13 Σεπτεμβρίου.
Μάνος Χατζηδάκης
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου