Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. ευρώ ο πήχυς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. ευρώ ο πήχυς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τα 4 φαβορί των υπολοίπων, αποχώρησαν 2

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες και στις υποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, ύψους 20 με 25 εκατ. ευρώ, δεν αναμένεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

για την πώληση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται, όπως είχε προγραμματιστεί στις 4 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής, όπως υποστηρίζουν, από τα συνολικά εννέα funds της short list, την «κούρσα» έχουν ήδη εγκαταλείψει τα δύο εξ αυτών.

Συνεχίζουν ωστόσο δυνατά το CVC Capital Partners, το αυστραλιανό fund Macquarie, το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο και το αμερικανικό KKR, τα οποία βρίσκονται σε επαφή και με τη ΡΑΕ προκειμένου να ενημερωθούν για ρυθμιστικά ζητήματα που αφορούν στα δίκτυα. Με τους τέσσερις ισχυρούς διεκδικητές συζητούν και οι άλλοι τρεις «μνηστήρες» προκειμένου να βρουν σημείο …επαφής για την από κοινού διεκδίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Ψηλά ο πήχυς

Πάντως, παρά τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο του Διαχειριστή, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό, όπως ψηλά έχει μπει και ο πήχης από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης για το τίμημα, προσδοκώντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θα   συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση, με στόχο έως το τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί. Βεβαίως στην περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα κινηθεί κάτω του αναμενόμενου, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα εισηγηθεί να μην προχωρήσει η πώληση. Η αισιοδοξία για …αίσιο τέλος πηγάζει από τη λογιστική αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ (φτάνουν τα 240 χιλιάδες χλμ.) και προσδιορίζεται στα 3 δισ. ευρώ καθώς και στην έγκριση του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου για την περίοδο 2021-2024 που ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ το 2021 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024.

Το προφίλ των τεσσάρων funds που έχουν εκδηλώσει το ισχυρότερο ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό. Η   CVC Capital Partners, γνωστή στη χώρα μας από τις επενδύσεις της σε διάφορους τομείς (Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia, Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, διάφορες μαρίνες κπλ.) διαχειρίζεται κεφάλαια 120 δισ. δολαρίων, το αυστραλιανό fund Macquarie, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. δολαρίων που επενδύει στον κλάδο των υποδομών, το First Sender, με έδρα το Λουξεμβούργο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 175 δις δολ. και το αμερικανικό KKR, με 200 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, γνωστό και από την απόκτηση της «Ελαΐς».

Τα κονδύλια από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης αναμένεται ότι θα στηρίξουν τη στρατηγική της επιχείρησης που θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και άλλων σχεδίων όπως η δραστηριοποίησή της στην αγορά τηλεπικοινωνιών με "όχημα" το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου