Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Τρείς οι "παίκτες" στην τελική ευθεία για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Ενδεχομένως στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

 Όλα δείχνουν ότι το KKR μένει εκτός

ΔΕΗ: Νέο ομολογιακό έως 300 εκατ. ευρώ - Περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2

Τρεις φαίνεται ότι θα είναι οι τελικοί διεκδικητές του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η ΔΕΗ με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών την 4η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από τα τέσσερα διεθνή fund, που είχαν προκριθεί στον δεύτερο και τελικό γύρο του διαγωνισμού δεν

θα υποβάλει προσφορά, καθώς οι συζητήσεις που είχε με ελληνικό ενεργειακό όμιλο για συνεργασία και από κοινού υποβολή προσφοράς, δεν απέδωσαν καρπούς. Ο λόγος για το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο KKR που όλα δείχνουν ότι δεν θα διεκδικήσει τελικώς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Έτσι πλέον η ΔΕΗ αναμένει να λάβει δεσμευτικές προσφορές από το αμερικανικό fund CVC, καθώς και από δύο αυστραλιανά το First Sentier και το Macquarie.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί κατ΄αρχήν ενδιαφέρον και από πέντε ακόμη fund και συγκεκριμένα το γαλλικό Ardian, το αμερικανικό Blackrock, το ιταλικό F2i, το καναδικό BCI και το αμερικανικό Oak Hill Advisors.

Χωρίς βελτιωτικό γύρο

Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται τόσο στην ενεργειακή όσο και στην πολιτική αγορά για το τίμημα που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η ΔΕΗ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 1,5 δις ευρώ με δεδομένο ότι η λογιστική αξία του ΔΕΔΔΗΕ στο σύνολο του υπολογίζεται σε 3 δις ευρώ
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί λίγες ημέρες μετά την υποβολή των προσφορών, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα θα είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει γύρος βελτιωτικών προσφορών, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι πρέπει να ενημερωθούν 20 ημέρες πριν τη προθεσμία υποβολής των προσφορών, σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τη βελτίωσή τους. Δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτο αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρείται ότι δεν υπάρξει βελτιωτικός γύρος.
Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα του management του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι για τη λήψη ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων για συγκεκριμένα θέματα τα οποία προσδιορίζονται στη συμφωνία μετόχων, θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, η οποία θα ελέγχει το 51% της εταιρίας και του επενδυτή, στον οποίο θα καταλήξει τελικώς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο διαγωνισμός θα φέρει το προσδοκώμενο για τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου