Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΔΕΗ / Μπιρ παρά τα ασημικά της

ΔΕΗ

Αδιανόητο φαίνεται το να υπάρξει ικανό τίμημα από πλευράς επενδυτών για την απόκτηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού

Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που θα αντανακλά την πραγματική του αξία, αλλά και τα εγγυημένα έσοδά του στο διηνεκές, ενώ η παράδοσή του σε ιδιώτες συνεπάγεται σοβαρές απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και για τον Όμιλο ΔΕΗ.

Ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των “μνηστήρων” για την εντελώς άσκοπη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο (ποσά που εισπράττει) της περιόδου 2021 - 2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

* 775,984 εκατ. για το 2021.

* 781,851 εκατ. για το 2022.

* 780,897 εκατ. για το 2023.

* 804,837 εκατ. για το 2024.

Δηλαδή, συνολικά έσοδα πάνω από 3,1 δισ. στην τετραετία.

Σημειώνεται ότι έχει ληφθεί υπόψη στη σχετική εισήγηση που υπέβαλε στην Αρχή ο ΔΕΔΔΗΕ εγκεκριμένη ετήσια απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων (το περίφημο WACC) ύψους 6,7% ετησίως (από 7,1% αρχικώς), όταν το ποσοστό των αποδόσεων σε ανάλογους διαχειριστές στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 2,5%. Η δε ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται σε 2,9 δισ. το 2021, σε 2,893 το 2022, σε 2,898 το 2023 και σε 2,94 δισ. το 2024.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το επόμενο διάστημα ξεπερνούν συνολικά τα 4 δισ., με βασικές την εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών που αγγίζει το 1 δισ., που, όπως και οι υπογειοποιήσεις δικτύων, έχουν περιληφθεί προς χρηματοδότηση στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τις 37 εργολαβίες των 2,9 δισ. για τη συντήρηση του δικτύου.

Είναι προφανές ότι, με την ιδιότητά του ως φυσικού μονοπωλίου, ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει σημαντικό asset με εγγυημένες μελλοντικές αποδόσεις, που μόνο έσοδα ευαγγελίζεται για την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων των εννέα ξένων χρηματοοικονομικών funds που έχουν εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον.  Όμως πώς θα αποτυπωθεί η πραγματική αξία στο τίμημα που τελικά θα προσφέρουν για την απόκτηση του 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας σύμφωνα με την τακτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες διαρρέει ότι οι ξένοι όμιλοι θα ενισχυθούν με  Έλληνες εταίρους και συνεκτιμώντας έσοδα και αποδόσεις του διαχειριστή θα υποβάλουν προσφορές πλησίον του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο επιτρεπόμενο έσοδο μόνο μίας χρονιάς! Κι αυτό θεωρείται όφελος. Για ποιον;

Bonus εκτός...

Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής απαξιώνεται, ενώ αβγατίζουν τα γαλάζια στελέχη, παράλληλα με τις υπεραμοιβές τους, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και συνοπτικές, νέου ήθους διαδικασίες... Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε συμπεριληφθεί δαπάνη για bonus ύψους 1 εκατ. κατ’ έτος...

Ωστόσο, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση της εν λόγω δαπάνης στις λειτουργικές δαπάνες του Διαχειριστή, που συνδέονται άρρηκτα με την αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία του, “δεν θεωρείται εύλογη δεδομένου ότι δεν προκύπτει άμεσα κανένα όφελος για τους χρήστες του ΔΕΔΔΗΕ από τις πρόσθετες αυτές αμοιβές ώστε να πληρούται το κριτήριο της ανταποδοτικότητας”.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, μέσω κινήτρων που θεσπίστηκαν (μεθοδολογία), ο διαχειριστής δύναται να επαναξιολογήσει την πολιτική του ως προς την παροχή πρόσθετων αμοιβών σε εργαζομένους, χωρίς όμως αυτές να επιβαρύνουν τους χρήστες δικτύου.

Εξάλλου, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των δαπανών για “μελέτες από τρίτους”, που, από 3 εκατ. τα έτη 2019 και 2020, εκτοξεύεται σε 14 εκατ. το 2021 και 13 εκατ. κατ’ έτος την περίοδο 2022 - 2024.

 

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου