Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΕΗ: Ανοίγουν οι προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι οι διεκδικητές

ΔΕΔΔΗΕ

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί λίγες ημέρες μετά την υποβολή των προσφορών, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές των διεκδικητών του ΔΕΔΔΗΕ, βάζοντας στην τελική ευθεία

μια ιδιωτικοποίηση από την οποία έχει εξαρτήσει πολλά η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, για το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 4 funds, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά προσφορές θα κατατεθούν την 4η Σεπτεμβρίου, από τα 3 από αυτά.   Ο απών αναμένεται να είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο KKR που όλα δείχνουν ότι δεν θα διεκδικήσει τελικώς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι πλέον οι τρεις μνηστήρες που θα διεκδικήσουν το ΔΕΔΔΗΕ είναι το αμερικανικό fund CVC, καθώς και από δύο αυστραλιανά το First Sentier και το Macquarie.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί κατ΄αρχήν ενδιαφέρον και από πέντε ακόμη fund και συγκεκριμένα το γαλλικό Ardian, το αμερικανικό Blackrock, το ιταλικό F2i, το καναδικό BCI και το αμερικανικό Oak Hill Advisors.

Όπως σε κάθε ιδιωτικοποίηση, η επιτυχία της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ θα κριθεί από το τίμημα. Με αποτίμηση στα 3 δις. Ευρώ και δάνεια 1,5 δις. Ευρώ, κατώφλι των προσφορών θεωρείται το 1,5 δις. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι πωλείται το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τα δάνειά του ανέρχονται σε 1,5 δις. Ευρώ, ο αγοραστής δεν αναλαμβάνει το ήμισυ των δανείων, οπότε θα πρέπει να καταβάλει το ήμισυ των δανείων στο τίμημα. Το  τίμημα θα είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής και αν είναι κάτω από το κατώφλι που έχει θέσει η ΔΕΗ ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί.

Επίσης δεν θα  υπάρξει γύρος βελτιωτικών προσφορών, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι πρέπει να ενημερωθούν 20 ημέρες πριν τη προθεσμία υποβολής των προσφορών, σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τη βελτίωσή τους. Δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτο αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει βελτιωτικός γύρος.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί λίγες ημέρες μετά την υποβολή των προσφορών, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

www.ethnos.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου