Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Δεν υπήρξε έκρηξη σε μετασχηματιστή, λέει ο ΑΔΜΗΕ - Εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης

 

Διαψεύδονται εκ νέου από τον ΑΔΜΗΕ οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της Αθήνας ξεκίνησε χθες από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και

πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Τόνιζαν ακόμη ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική.

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκίνησε από χτες το βράδυ μαραθώνιο αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυό του.

Συγκεκριμένα, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές Μέσης Τάσης  στην περιοχή, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές  στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. 

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων. 

(upd: 14:00) Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, εξαιτίας των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής από τις πυρκαγιές.

Στη Βαρυμπόμπη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί την περιοχή, ενώ στην Εύβοια χωρίς ρεύμα παραμένουν τέσσερις οικισμοί, επίσης εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σποραδικές διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι.

Στην Κω εφαρμόζεται το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση που ανακοινώθηκε χθες, καθώς οι τοπικές μονάδες παραγωγής, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που μειώνουν την απόδοσή τους, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

 

(upd: 11:00) Σχεδόν αλώβητο βγήκε από την πυρκαγιά στη Β. Αττική το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες πέρασαν κάτω από τους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στις γραμμές και τα λοιπά στοιχεία του συστήματος, που έδειξε ότι οι ζημιές ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, του καπνού και των ρίψεων νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι το σύστημα υψηλής τάσης ήταν, γενικά, σε βαθμό ετοιμότητας τέτοιο που επέτρεψε να μην έχουμε παρά μικρής έκτασης διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο η σημερινή ημέρα παραμένει κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς τα φορτία παραμένουν πολύ υψηλά λόγω του καύσωνα, ενώ ταυτόχρονα είναι εκτός οι μονάδες Μεγαλόπολη 4 και Λαύριο 1. Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα χθεσινά επίπεδα, οπότε η αιχμή έφθασε στα 10.800 μεγαβάτ ενώ δεν αποκλείεται, ανάλογα και με το τι θα "δώσουν" τα αιολικά, να χρειαστεί μείωση του φορτίου σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες 

προκειμένου να καλυφθεί η κατανάλωση.

 

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένει και σήμερα το σύστημα ηλεκτρισμού της Αττικής. Τα χειρότερα δείχνουν να πέρασαν, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα επανήλθαν οι γραμμές του ΑΔΜΗΕ που χθες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ σταδιακά οι άνεμοι δυναμώνουν, φέρνοντας αιολικές ενισχύσεις. 

Τούτο δεν σημαίνει εφησυχασμό, ειδικά για όσο θα μαίνεται η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, εξαιτίας της οποίας η Αττική «φλέρταρε» χθες το βράδυ για ώρες με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου μπλακ -άουτ. Με κομμένες λόγω της πυρκαγιάς τις δύο από τις τρεις γραμμές που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Αττική, ο κίνδυνος ήταν να «φύγει» και η τρίτη.

Στις εννιά το βράδυ ένα τεράστιο τμήμα του Λεκανοπεδίου τροφοδοτούνταν αποκλειστικά από αυτή τη μοναδική ανέπαφη γραμμή. Το στοίχημα της Αττικής, της οποίας η τροφοδοσία κρεμόταν επί ώρες από μια κλωστή, προς ώρας κερδήθηκε, ωστόσο η δοκιμασία παραμένει. Εφόσον τα εναέρια μέσα νικήσουν γρήγορα τη πυρκαγιά, το σύστημα θα αντέξει χωρίς  σοβαρές περιπέτειες. Αλλωστε έχει αρχίσει σταδιακά να φυσάει και να μπαίνουν στο σύστημα τα μεγάλα αιολικά. 

Το θέμα του φορτίου αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία. Μένει να φανεί τι θα συμβεί στα πύρινα μέτωπα. Κρίσιμη εξέλιξη ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του συστήματος μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Η τροφοδοσία πλέον γίνεται κανονικά με μοναδικό κίνδυνο να προκύψουν νέα προβλήματα από μια αναζωπύρωση της φωτιάς.

Το παιχνίδι δεν έχει ακόμη οριστικά κερδηθεί, ωστόσο για την ωρα, οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι και τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, λειτουργούν κανονικά. Σημειωτέον ότι λόγω της βλάβης, οι παραπάνω περιοχές τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές, δηλαδή από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.

Οταν «έφυγαν» οι δύο γραμμές

Τα χειρότερα δείχνουν να πέρασαν για την Αττική, ωστόσο χθες το βράδυ η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, όταν «έφυγαν» οι δύο από τις τρεις γραμμές που μεταφέρουν το ρεύμα από τη Δυτική στην Ανατολική Αττική. Οι δύο πολύ μεγάλες αυτές περιοχές συνδέονται με 3 γραμμές, 2 των 400 kV και μια των των 150 kV. Κάποια στιγμή χθες, «έπεσαν» η μία 400άρα και η 150άρα. Απέμεινε «ζωντανή» μόνο η άλλη 400άρα. Ευτυχώς όμως τελικά η γραμμή δεν κινδύνευσε. Διαφορετικά, θα επηρεάζονταν από ένα τεράστιο μέρος της Αττικής, μέχρι και οι Κυκλαδες, καθώς το καλώδιο φεύγει από το Λαύριο. Γι’ αυτο και ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν στείλει προσωπικό στα νησιά ώστε να μπορούν αν χρειαστεί να βάλουν μπροστά τις παλιές πετρελαϊκές των νησιών που είναι σε ψυχρή εφεδρεία.

Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να καταγράφονται ανά την Ελλάδα μικρά μπλακ άουτ, είτε εξαιτίας της καταπόνησης των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ είτε εξαιτίας των πυρκαγιών. Χθες η ζήτηση για ρεύμα έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στα 11.000 MW, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται και σήμερα.

 

Γιώργος Φιντικάκης

energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου