Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν είναι καθόλου έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες χωρίς τους λιγνίτες – Όνειρα θερινής νυχτός, ορισμένων, τα περί απόσυρσης των μονάδων του Αγίου Δημητρίου, της Μελίτης και των μονάδων της Μεγαλόπολης στο τέλος Αυγούστου

 

Με το  ηλεκτρικό δίκτυο να δέχεται πολιορκία από την πύρινη λαίλαπα και συνανθρώπους να δίνουν αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους, ίσως δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναλύσουμε την ενεργειακή εικόνα που αποκαλύφθηκε κάτω απο ακραίες συνθήκες προσομείωσης. Κάτι σαν stress test με δυσμενές

σενάριο ή και crash test θα λέγαμε. Το βέβαιο είναι ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν είναι καθόλου έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες χωρίς τους λιγνίτες. Αυτό φάνηκε περίτρανα χθες 3/8 για μια ακόμα φορά και σίγουρα τα περί απόσυρσης των μονάδων του Αγίου Δημητρίου, της Μελίτης και των μονάδων της Μεγαλόπολης στο τέλος Αυγούστου, ηχούν μάλλον σαν όνειρα θερινής νυχτός.

Ποιές είναι οι ρεαλιστικές παραδοχές για την ενεργειακή επάρκεια;

Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του, ότι η στρατηγική εφεδρεία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί γρηγορότερα από ένα 6μηνο, σαν εγκεκριμένο πλαίσιο από την Κομισιόν, καθίσταται σαφές ότι πριν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2022  η αποζημίωση που θα δικαιούνται οι λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα παραμένουν σε ετοιμότητα, για να  βοηθήσουν το σύστημα στις μεγάλες ανάγκες, δεν θα είναι διαθέσιμη. Τόσο περίπου υπολογίζουν, ότι θα απαιτηθεί κύκλοι της αγοράς, εκτιμώντας ότι θα χρειασθούν 4 μήνες για την διαβούλευση και άλλοι 2 για τις διαπραγματεύσεις.

Τι θα γίνει μέχρι τότε; Οι μονάδες θα παραμείνουν στην ΔΕΗ; Πολλά ερωτήματα μπαίνουν λοιπόν για την χρονική κλιμάκωση της απολιγνιτοποίησης, στον βαθμό που έχει προβλεφθεί και προβληθεί. Ιδιαίτερα για το 2022 όταν στο σύστημα θα μπει μόνο το CCGT της Μυτιληναίος και μάλιστα χωρίς CRM, που θα σημάνει ότι δεν θα έχει τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος για να υποστηριχθεί εύλογα η λειτουργία της μονάδας. Είναι προφανές λοιπόν, ότι οι λιγνίτες με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα παραμείνουν ως εφεδρείες για τις δύσκολες περιόδους αιχμής του συστήματος, όπου οι ΑΠΕ για λόγους που έχουν να κάνουν με την φύση των καιρικών συνθηκών “χάθηκαν”. Και μόνο με την ύπαρξη της αποθήκευσης θα αποτελούν αξιόπιστες λύσεις.
Θα ανεβάζουμε τις εισαγωγές ή θα γίνουμε μπαλάκι των Ιταλών για τις διασυνδέσεις;

Οι αδυναμίες του συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια

Κατά την χθεσινή ημέρα το ενεργειακό σύστημα έδειξε τις τρύπες και τις αδυναμίες του. Και θα πρέπει να ανεβάσει τις δυνητικές του ικανότητες, γιατί το επόμενο καλοκαίρι και οι επισκέπτες στην χώρα θα είναι περισσότεροι και οι θερμοκρασίες είναι άγνωστο ποιές θα είναι.
Οι παραγωγικές μονάδες για πολλούς λόγους χθες και με αφορμή την κατάρρευση του ΚΥΤ του Αγίου Στεφάνου βρέθηκαν εκτός από το μεσημέρι.
Το δίκτυο δίνει έναν αγώνα επιβίωσης, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες ενεργειακής επάρκειας.

Είναι επίσης εμφανές ότι ο παράγοντας του demand – ζήτησης για την βιομηχανία έχει μείνει πολύ πίσω.
Επίσης δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα εφαρμογής των δυναμικών τιμολογίων, που θα ανακόπτουν την προσφορά ενέργειας ανάλογα με την αιχμή, αποζημιώνοντας παράλληλα τον καταναλωτή, Οι έξυπνοι μετρητές, που απαιτούνται έχουν σαν διαγωνισμός “ξεκινήσει” από την περίοδο της υπουργείας Σταθάκη.

Με τα σημερινά δεδομένα διερωτάται κανείς τι θα γίνει με την Τηλεθέρμανση;
Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος στο τέλος του καλοκαιριού, όταν οι τιμές στην χονδρική έχουν φτάσει στα σημερινά επίπεδα λόγω της συγκυρίας;

Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι φωτιές και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση. Στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι επανανασχεδιασμοί σε ρεαλιστικότερες βάσεις.

www,worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου