Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ενεργοποιείται τον Οκτώβριο η κοινή εταιρεία με RWE – Ξεκίνησε η «ωρίμανση» έργων για το Joint Venture


Τον Οκτώβριο αναμένεται να συσταθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί το κοινό εταιρικό σχήμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables (θυγατρικής της RWE), με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 Γιγαβάτ στη χώρα μας. Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσει και «τρέχει» η «πράσινη» σύμπραξη των δύο εταιρειών, για την υλοποίηση του επενδυτικού

πλάνου ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία των δύο ενεργειακών Ομίλων. 

Όπως είναι γνωστό, στο Joint Venture κάθε μέρος πρόκειται να εισφέρει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος έως 1 Γιγαβάτ. Μάλιστα, στόχος είναι τα πρώτα πάρκα να αρχίσουν να αναπτύσσονται ήδη από το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ξεκινήσει να ωριμάζει αδειοδοτικά το μεγαλύτερο μέρος των φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία προορίζει για το Joint Venture. Οι μονάδες αυτές περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των καινούριων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, για τα οποία η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης τον Φεβρουάριο, όπως φαίνεται στον Πίνακα εκκρεμών αιτημάτων που όπως έγραψε το energypress, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%. Η ανάπτυξη του συνόλου των κοινών έργων τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών, δημιουργώντας περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής τους.  

Mega φωτοβολταϊκά 550 και 450 Μεγαβάτ

Όλες οι αιτήσεις φωτοβολταϊκών που υποβλήθηκαν στον ΑΔΜΗΕ τον Φεβρουάριο αφορούν έργα που προορίζονται για τη Φλώρινα και την Κοζάνη. Από αυτά, ξεχωρίζουν δύο mega φωτοβολταϊκά, ισχύος 550 και 450 Μεγαβάτ, τα οποία θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, αντίστοιχα. 

Εκτός από τις μονάδες που προορίζονται για το Joint Venture, οι υπόλοιποι σταθμοί αφορούν τα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την παράλληλη αυτόνομη ανάπτυξή της, με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου καινούριων φωτοβολταϊκών ύψους 900 Μεγαβάτ περίπου. Από το χαρτοφυλάκιο αυτό, η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να προκηρύξει καινούριους διαγωνισμούς για κατασκευή φωτοβολταϊκών τουλάχιστον 500 Μεγαβάτ στους επόμενους 7-9 μήνες. 

Σε δεύτερο χρόνο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του επόμενου «κύματος» από νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 400 Μεγαβάτ περίπου, ώστε να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1,5 Γιγαβάτ, έως το τέλος του 2023 με αρχές του 2024. 


Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου