Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Κάντε κάτι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βρε παιδιά

Δημήτρης Καμπουράκης

Σας εξομολογούμαι ότι έχω μπερδέψει λιγάκι τα χωράφια και τις αρμοδιότητες ανάμεσα στην ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, την ΡΑΕ και δεν ξέρω ποια άλλη δημόσια ή ανεξάρτητη αρχή και ιδιωτικο-κρατική επιχείρηση που ασχολείται με τον ηλεκτρισμό. Εμένα μου ‘ρχεται κάθε τόσο ο λογαριασμός στο σπίτι, τον πληρώνω και ξεμπλέκω, δίχως να με πολυαπασχολούν τα οργανωτικά-ιδιοκτησιακά τους. Σαν

κάθε άλλον Έλληνα πολίτη υποθέτω.

Σίγουρα πάντως θέλω να έχω φθηνό ρεύμα ή όχι πανάκριβο, βρε αδερφέ. Και ποιο είναι το μέτρο, θα ρωτήσετε. Πώς ξέρεις ότι το ρεύμα σου είναι φθηνό ή ακριβό; Ομολογώ πως μόνο εμπειρικά το αντιλαμβάνομαι. Ξέρω πάνω-κάτω πόσο πληρώνω τον χειμώνα που είναι ήπια καταναλωτική περίοδος και πόσο το καλοκαίρι που έχω διαρκώς αναμμένα τα ac. Ξέρω επίσης το ποσοστό του εισοδήματος μου που πάει συνολικά για τον λογαριασμό του ρεύματος μέσα σ’ όλο τον χρόνο, σε σχέση με τον μισθό μου. Άντε να ξέρω και τι πληρώνουν δυο-τρεις φίλοι που ζουν σε σπίτια ίδιων περίπου τετραγωνικών με μένα και να κάνω την σύγκριση.

Ξέρω όμως και κάτι άλλο. Ότι πλέον η τιμή του ρεύματος δεν καθορίζεται από υπουργεία ενέργειας και από διοικήσεις της ΔΕΗ, αλλά ότι είναι χρηματιστηριακό είδος. Ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση, δίχως τις παλιές ανακοινώσεις ¨τόσο ανεβαίνει η κιλοβατώρα» ή «τόσο πέφτει η τιμή της μονάδας». Παλιότερα μόλις έβγαιναν τέτοιες ανακοινώσεις πιάναμε τους υπουργούς και τους διοικητές απ’ τα πέτα και τους ταρακουνούσαμε, τώρα αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Δεν είναι δική τους απόφαση, η τιμή μπορεί να ανεβοκατεβαίνει κάθε βδομάδα από μόνη της.

Με βάση αυτό το δεδομένο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είμαι γνώστης της αγοράς ενέργειας αλλά ένας απλός καταναλωτής, αναρωτιέμαι δυο πράγματα. Πρώτον, γιατί δεν αυξάνουν τους παραγωγούς, ώστε να μεγαλώσει η προσφορά ρεύματος στην χώρα. Να δώσουν άδειες, σε μεγάλους και μικρούς. Και να κοπεί αυτή η πλάκα με τα «κινήματα» που δεν θέλουν φωτοβολταϊκά, δεν θέλουν ανεμογεννήτριες, δεν θέλουν μονάδες παραγωγής με καύση βιομάζας, δεν θέλουν φράγματα… τίποτα δεν θέλουν αυτοί. Θέλουν όμως το ρεύμα τους μπόλικο, φθηνό και δίχως διακοπές.

Δεύτερον, να επιταχύνουν το πρόγραμμα για τους «έξυπνους μετρητές», καθώς η ρευματοκλοπή διαβάζω πως έχει φτάσει στο 4,4% του συνολικού τζίρου. Τερατώδες νούμερο. Που φορτώνει σε μας που πληρώνουμε κανονικά, τις ζημιές που συσσωρεύονται από την μαζική κλεψιά. Αν η ΔΕΗ αυξήσει κατά 4,4% τα έσοδα της, διαφορετική θα ναι η συμπεριφορά της απέναντι στους καταναλωτές της. Θα κάνει μειώσεις, διευκολύνσεις, παροχές, κάτι για την τσέπη μας θα κάνει πάντως.

Τέλος, δεν καταλαβαίνω ένα απλό πράγμα. Γιατί δεν κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό το ανεπίτρεπτο του «έναντι» και του «εκκαθαριστικού» λογαριασμού; Που ο «έναντι» είναι λογικός και ο «εκκαθαριστικός» μοιάζει με μπουνιά στην μούρη. Ξέρω ότι υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με τους εργολάβους καταμέτρησης που νοικιάζουν την δουλειά σε υπεργολάβους κι αυτοί σε τρίτους εργολάβους, με αποτέλεσμα να περνά καταμετρητής από τα ρολόγια της πολυκατοικίας δυο φορές τον χρόνο και πολύ λέω.

Ναι, αλλά υπάρχουν ιδιώτες πάροχοι που στέλνουν ένα mail στον πελάτη τους με το οποίο τον καλούν να τραβήξει αυτός μια φωτογραφία του ρολογιού του και να την στείλει στην πλατφόρμα της εταιρείας. Εκεί φαίνεται η πραγματική κατανάλωση και με βάση αυτή βγάζουν λογαριασμό. Γιατί δεν το κάνει αυτό η ΔΕΗ; Έχει εκατομμύρια καταναλωτές θα πείτε. Ε και; Ας το ξεκινήσει, όσοι μπορούν να ανταποκριθούν θα βελτιώσουν αυτομάτως τον ρυθμό των πληρωμών τους. Τι στο καλό, τόσο δύσκολο είναι; Μια υπερωρία του Πιερρακάκη είναι, άντε δυο…

 

Δημήτρης Καμπουράκης

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου